Moderna intenționează să obțină despăbugiri din partea Pfizer/BioNTech, fără a preciza suma la care face referire. Procesul a fost intentat la un tribunal din Massachusetts (SUA) și la Tribunalul Regional din Dusseldorf, Germania.

Intentăm aceste procese pentru a proteja platforma tehnologică inovatoare ARNm căreia i-am pus bazele, în care am investit miliarde de dolari și pe care am brevetat-o ​​în deceniul care a precedat pandemia de COVID-19, a declarat directorul executiv al Moderna, Stephane Bancel.

La doar 10 ani de la înființare, Moderna, cu sediul în Cambridge, Massachusetts, a inovat tehnologia vaccinurilor cu ARN mesager, care a permis dezvoltarea serurilor anti-Covid cu o viteză fără precedent. Din acest motiv, Moderna susține că Pfizer/BioNTech a copiat, fără permisiune, tehnologia ARNm pe care compania a brevetat-o ​​între 2010 și 2016, cu mult înainte ca primele cazuri de Covid să fie raportate în 2019.

În declarația de vineri, Moderna a spus că Pfizer/BioNTech și-a însușit două tipuri de proprietate intelectuală. Unul a implicat o structură ARNm pe care Moderna spune că oamenii de știință au început să o dezvolte în 2010 și că au fost primii care au validat-o în testările pe oameni din 2015.

Pfizer și BioNTech au dus patru formule de vaccin diferite în faza de testare clinică, opțiuni care nu s-ar fi confundat cu tehnologia inovatoare Moderna. Totuși, au decis în cele din urmă să meargă mai departe cu un vaccin care are exact aceeași modificare chimică ARNm a vaccinului nostru, a transmis Moderna în comunicatul său.

A doua presupusă încălcare implică codificarea unei proteine Spike ​​​​de lungime completă pe care Moderna spune că oamenii săi de știință au dezvoltat-o ​​în timp ce creau un vaccin pentru coronavirusul care provoacă Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS). Deși vaccinul MERS nu a intrat niciodată pe piață, dezvoltarea sa a ajutat Moderna să lanseze rapid vaccinul său anti-Covid.

Pfizer și BioNTech nu au emis un punct de vedere până acum.

Moderna, pe cont propriu, și compania americană Pfizer în parteneriat cu germanii de la BioNTech au fost printre primii care au dezvoltat un ser anti-Covid. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a acordat autorizația de utilizare de urgență a vaccinului anti-Covid Pfizer/BioNTech în decembrie 2020, urmat la o săptămână de vaccinul de la Moderna.

Surse: Reuters, Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday