Update: NASA a transmis că anulează misiunea care era programată pentru lansare la ora 21:17 (ora României), după ce a fost detectată o scurgere de hidrogen lichid la propulsorul central al rachetei Space Launch System.

Inginerii au încercat o serie de remedieri, dar o alarmă s-a declanșat când s-a repornit comanda de umplere a rezervorului de hidrogen. Vehiculul arde 2,7 milioane de litri de hidrogen lichid și oxigen pentru a putea părăsi planeta.

Știrea inițială: Racheta este programată pentru lansare la ora 21:17 și are o fereastră de două ore în care se poate ridica de la sol. În prezent, există o întârziere de 30 de minute din cauza unei scurgeri de hidrogen lichid detectată în cavitatea de deconectare rapidă, potrivit unui update al NASA. Este vorba despre o scurgere diferită față de cea care a avut loc înaintea lansării programate pentru luni și care a fost amânată tocmai din această cauză. 

Administrația SUA pentru Aeronautică și Spațiu a mai transmis că specialiștii intervin și încearcă să remedieze problema, iar momentan numărătoarea inversă continuă.

Misiunea Artemis I (fără echipaj) este pregătită pentru o a doua șansă de lansare pentru călătoria în jurul Lunii, după cea ratată în urmă cu cinci zile. Artemis 1 include racheta Space Launch System și nava spațială Orion și urmează să fie lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida.

Dacă misiunea se desfășoară cu succes azi, racheta va coborî în Oceanul Pacific pe 11 octombrie, după o călătorie de 2,1 milioane de kilometri. Există încă și o programare de rezervă pentru ca Artemis 1 să se lanseze pe 5 septembrie, dacă și misiunea de azi va fi anulată.

Deși lista de pasageri nu include oameni, la bord se află trei manechine și o jucărie Snoopy de pluș, fiecare cu un scop. Snoopy va servi drept indicator de gravitate zero, ceea ce înseamnă că va începe să plutească în interiorul capsulei odată ce aceasta ajunge în spațiu.

Manechinele, numite Comandant Moonikin Campos, Helga și Zohar, deservesc cercetătorii care vor măsura radiațiile din spațiu. Un experiment de biologie se desfășoară de asemenea la bord. Semințe, alge, ciuperci și drojdie au fost introduse în Orion pentru a măsura modul în care viața reacționează la acele radiații.

Artemis 1 este prima etapă a explorării spațiale prin care NASA intenționează să transporte echipaje de astronauți în diferite regiuni ale Lunii, neexplorate anterior. Următoarele etape sunt Artemis II și Artemis III, programate pentru 2024, respectiv, 2025.

Surse: CNN, NASA.

Foto: NASA

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday