UPDATE: NASA a anunțat că amână lansarea rachetei Artemis 1 pentru o dată ulterioară, din cauza unei scurgerii apărută la un rezervor de hidrogen al rachetei, conform BBC. Inginerii nu au putut remedia problema în timp util.

UPDATE: Inginerii NASA încă discută despre problema apărută la rezervorul rachetei și urmează să ia o decizie. Lansarea va fi amânată cel puțin pentru câteva zeci de minute. Aceasta era programată la ora 15:33 (România).

UPDATE: NASA a început să alimenteze racheta cu combustibil cu întârziere de aproximativ o oră, din cauza unei furtuni aflate la câțiva km apropiere de locul lansării. Alimentarea cu oxigen lichid a decurs conform planului, însă în momentul în care a început alimentarea cu hidrogen, inginerii NASA au observat o scurgere, așa că au oprit procesul. Din primele date, ar fi vorba despre o crăpătură în rezervor. NASA nu a anunțat încă dacă a stabilit o nouă oră de lansare, însă presa americană scrie că nu este exclus ca întregul proces să fie amânat.

Știrea inițială:

NASA lansează luni după amiază (15.33, ora României) racheta de test către Lună, fără echipaj uman. Este prima din Programul Artemis, care va readuce în anii următori omul pe satelitul natural al Pământului, după o pauză de peste 50 de ani.

Programat inițial pentru 2016, debutul Misiunii Artemis a fost amânat pentru 2019, iar apoi pentru 2022, din cauza dificultăților de finanțare, proiectare și construcție a rachetei Artemis1/Boeing SLS (Space Launch System), cea mai puternică făcută vreodată.

Peste 100 de mii de oameni sunt așteptați să fie prezenți la Centrul Spațial Kennedy de la Cape Canaveral Florida. Cu o înălțime de 98 de metri și o greutate la decolare de 2.600 de tone (cât 60 de avioane Boieng 737) SLS este compus din două boostere care vor scoate racheta principală din atmosferă, se vor detașa după doar două minute de la lansare (8.33 am, ora locală) de aceasta și vor cădea apoi în Oceanul Atlantic.

Treapta superioară și capsula Orion vor face o tură în jurul planetei noastre, după care capsula va fi lansată din nou după 12 minute în care își va fi desfășurat panourile solare ce îi vor asigura energia pentru restul misiunii.


Misiunea Artemis I este programată să dureze 42 de zile, 3 ore și 20 de minute, deși capsula Orion a fost proiectată pentru un zbor de 21 de zile. Traiectoria, inclusiv drumul de întoarcere, are o lungime de 2,1 milioane de kilometri, fiind de peste cinci ori mai mare decât distanța fizică (statică) dintre Pământ și Lună.

Numai misiunea Artemis I a costat peste 23 de miliarde de dolari (aproximativ 10% din PIB-ul României), dar întreg programul Artemis, care prevede trei lansări, va ajunge sau chiar ar putea depăși 100 de miliarde de dolari.

Misiunea Artemis I este aceea de a testa SLS și modulul Orion, pentru următoarea misiune – Artemis II. Aceasta va fi lansată în 2024 și va avea echipaj uman, dar nu va aseleniza. Abia misiunea Artemis III, care va pleca de pe Pământ în 2025 sau 2026 va fi cea care va readuce omul pe Lună, în a șaptea misiune de acest fel.

Prima aselenizare (NASA, Apollo 11) a avut loc pe 11 iulie 1969. Până în 1972 SUA au trimis șase misiuni cu echipaj uman pe Lună. Deși zborurile în jurul Lunii au continuat și s-au înmulțit, nicio altă țară nu a mai trimis oameni pe satelitul natural al Pământului. În 2018, o misiune chineză a reușit aselenizarea unui rover, iar în 2020 acesta a trimis pe Pământ mostre de sol lunar.

Sursă: NASA 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday