Principalele declarații ale ministrului Transporturilor, la finalul ședinței de guvern:

  • Circulă un fake news de la sindicatul din Metrorex cum că nimeni implicat în protestul de la metrou nu pățește nimic, că salariile rămân la fel și nimeni nu e cercetat. Vă spun că acțiunile de la DNA și DIICOT continuă. Poliția a identificat 350 dintre participanții care au blocat metroul. Pagubele sunt de 2,8 milioane de lei. Acțiunea este îndreptată împotriva sindicatelor. Chiar ei au semnat un proces verbal în care au transmis că acțiunea a fost o oprire voluntară a lucrului.
  • În cadrul Metrorex, legat de salarizare și de personal, este matematic și contabil imposibil a păstra aceleași salarii, măsură care nu poate fi susținută de bugetul actual: ori se acceptă o renegociere din partea angajaților, ori se ajunge la concedieri, ori varianta cea mai puțin fericită – insolvența.  Este vorba de sănătatea economică a unei companii căreia îi lipsesc veniturile pentru a-și asigura salariile.
  • Legat de spațiile comerciale: în urma notificării pentru eliberarea lor, este o somație care expiră pe 2 aprilie, după care mergem înainte cu evacuarea spațiilor, demolarea lor. Pe niciunul dintre fronturi nu dăm un pas înapoi. Nici noi de la minister, nici cei de la Metrorex.
  • În procesul verbal de la sindicat temele de discuție au fost puse drept concluzii. Este ștampilat de Metrorex, dar acțiunile disciplinare (interne) vor fi suspendate o săptămână, până pe 5 aprilie. Asta a fost o înțelegere încă din ziua protestului. De aceea și polițiștii au identificat participanții.

Ministrul Transporturilor a făcut referire la un comunicat de presă transmis marți de către Metrorex, în care se precizează că după prima rundă de negocieri Metrorex – sindicat, nu se vor face disponibilizări, iar cercetarea disciplinară a celor care au participat la protest este suspendată.

Sindicaliștii din cadrul Metrorex au protestat vinerea trecută și au blocat circulația trenurilor de metrou pe parcursul zilei, circulația fiind reluată abia după ora 22. La capătul manifestațiilor, liderii sindicali și conducerea Metrorex au convenit că vor purta mai multe runde de negocieri.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday