Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a susținut o declarație de presă, la finalul unei discuții cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai SIVECO, platforma care se ocupă de administrarea sistemului național al cardurilor de sănătate. În cadrul conferinței, ministrul a declarat că problema nefuncționării timp de 17 zile a sistemului informatic de Sănătate reprezintă o problemă de securitate națională. Sorina Pintea a mai adăugat că așteaptă finalizarea raportului Corpului de Control, pe care-l va trimite la DNA, deoarece “de ani de zile, CNAS a blocat funcționarea normală a sistemului”.

Principalele declarații ale Sorinei Pintea:

„Raportul de Control va fi depus la DNA. Există fapte de natură penală. Sunt convinsă că instituțiile statului își vor face datoria. Știm bine că de 17 zile sistemul nu funcționează. Astăzi, la ora 10:00 s-a dat drumul la sistem, dar a mers cu sincope. Concluziile în urma discuției cu reprezentanții Casei Naționale și a platformei: în cursul zilei de azi demarăm o procedură de achiziții în regim de urgență.

De ani de zile, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, uzând de procedee birocratice exagerate, a blocat funcționarea normală a sistemului. Îmi asum ceea ce spun. Sunt lucruri care au împiedicat funcționarea acestui sistem. În numele celor de la Casă, deși nu răspund eu de ei, îmi cer scuze pacienților.

Aștept finalizarea raportului, după care-l depunem la Direcția Națională Anticorupție. Este o urgență, o problemă de securitate națională. Indolența duce la ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile.

Despre președintele Casei Naționale, aștept mai întâi toate datele de la Corpul de Control. Nu aș da vina neapărat pe el. De câțiva ani se întâmplă lucruri acolo.”

Reamintim că sistemul electronic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost nefuncțional timp de aproape trei săptămâni, din cauza unor probleme tehnice, cardurile pacienților fiind blocate.

În urma acestor probleme, Purtătorul de cuvânt al CNAS (care și-a dat demisia ulterior) a declarat că “oamenii mor oricum, și cu, și fără sistemul cardurilor de sănătate funcțional”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday