Alexandru Rafila afirmă că, în acest sens, a fost pus la punct un sistem ce ar trebui să fie funcțional pentru ca pacienții să aibă acces mai repede la testare și evaluare medicală.

“În mod evident ne aflam într-un val de creștere rapidă, una dintre cele mai rapide din Europa. Avem un salt săptămânal, a crescut cam de 1,5 ori numărul de cazuri. Dacă săptămâna trecută aveam cam 6 mii de cazuri la mijlocul săptămânii, acum avem circa nouă mii. Un avans similar a fost și în valul 4. Problema este, în momentul de față, când se va opri aceasta creștere?”, a spus ministrul.

Acesta a adăugat că rata de spitalizare este de 3% – 4% dintre cazurile noi înregistrate. “Ceea ce am pus la punct este un sistem funcțional, el presupune testarea rapidă apropiată de domiciliul pacienților, la medicii de familie. Ulterior pacienții cu comorbidități vor fi transferați la centrele medicale unde vor beneficia de medicamente antivirale sau vor fi direcționați la spital dacă vor avea nevoie de oxigen”, a adăugat Rafila.

În ceea ce privește medicația antivirală, ministrul spune că Favipiravir poate încetini cu două sau trei zile durata bolii, dar nu influențează formele grave și decesul: “Persoanele care pot lua Favipiravir în ambulatoriu le pot lua doar la recomandarea medicului, pentru că sunt foarte toxice, pot afecta și sarcina, și ulterior prin prescripție medicală. Arbidol este un medicament pentru care nu există la nivel global niciun studiu. În consecință comisia nu a putut să îl recomande sau să elibereze autorizație de punere pe piață.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday