Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a susținut o conferință de presă după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un bilanț de peste 34 de mii de cazuri noi de Covid, din peste 109 mii de teste.

Principalele declarații ale lui Alexandru Rafila:

  • Am avut circa 34 de mii de cazuri de îmbolnăviri. Acest număr nu putea fi exclus din scenariul Ministerului prezentat acum câteva săptămâni. Este un scenariu similar cu alte țări europene. În Cehia, de exemplu, au fost 30 de mii de cazuri, 57 de mii de cazuri în Portugalia. Nu este generată această creștere decât de varianta Omicron. 
  • Ați remarcat și creșterea numărului de teste. Ieri a fost prima zi de testare la cabinetele medicilor de familie, de aici numărul mare de teste.
  • Nu există în momentul de față motive de panică. Important este să respectăm regulile și să încurajăm vaccinarea. Școlile rămân în continuare deschise, pe baza algoritmului stabilit.
  • Ministerul Educației a reluat programul de testare în școli, este un bun ajutor. Sunt persoane care își trimit copiii cu simptome la școală, am auzit în presă. Când copii au simptome, extrem de important, trebuie să rămână acasă.
  • Prin DSP-urile din toată țara, ne-am organizat încât să existe un plan de reziliență care asigură în momentul de față 25.000 de paturi pentru pacienții COVID. Avem peste 1.800 de paturi ATI. Există posibilitatea extinderii numărului de paturi COVID de la 20% la 30%.
  • Gradul de ocupare a paturilor COVID este de 32%. Ne aflăm departe de cifra care duce la închiderea automată a școlilor.
  • Am încheiat contractul și am stabilit ultimele detalii pentru livrarea unui dintre cele două medicamente inovative, Molnupiravir.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday