Ministrul Sănătății a făcut declarațiile la finalul unei ședințe cu reprezentanții cultelor religioase:

  • Reprezentanții cultelor vor avea acces la pacienții internați cu coronavirus și avem un ordin de ministru în lucru care să conțină și modificări pentru ritualul de înmormântare. Vom include și măsuri de protecție. E vorba de protejarea sănătății oamenilor în spitale și în timpul înmormântărilor. Includem toate solicitările cultelor.
  • Vorbim despre accesul preotului în spital, la pacienții care au nevoie. Avem în vedere acest lucru și pentru aparținători, credem că e bine ca pacienții să primească susținere.
  • Pentru cei ce vor să își ia adio de la cei dragi, vrem să facem posibil acest lucru, în condiții de siguranță.
  • Ordinul va fi semnat cel târziu mâine, iar luni, cel târziu, va fi publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare.
  • Persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de ritual de înhumare/incinerare a cultului de care aparține. Ritulul de înhumare/incinerare se va face cu sicriul sigilat cu respectarea voinței familiei și a tuturor normelor prevăzute de lege.

Ministrul a mai declarat: Nu a scris în niciun ordin de ministru în care să se spună că nu e posibilă înmormântarea oamenilor îmbrăcați. Noi acum reglementăm ca familia să poată verifica dacă persoana este înmormântată dezbrăcată”.

La scurt timp după această declarație, Voiculescu a revenit cu un mesaj pe Facebook în care scrie: 

“Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 «se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.» Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi.”

Ministrul Voiculescu nu a făcut precizări și despre măsurile care vor fi în vigoare în noaptea Paștelui Ortodox. Premierul Cîțu a anunțat în această dimineață că a propus Comitetului pentru Situații de Urgență (CNSU) ca circulația să fie permisă până la ora 5 în noaptea de Paște, iar magazinele să rămână deschise până la ora 20, în toate localitățile. De asemenea, a propus și ca stațiunile de pe litoral să funcționeze la 70% din capacitate.

Măsurile valabile pentru noaptea de Paște vor fi luate de CNSU în ședința în care discută și prelungirea stării de alertă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday