La finalul ședinței de Guvern de miercuri, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut o declarație de presă. A motivat deciziile autorităților de relaxare a măsurilor restrictive impuse de pandemie, în contextul sărbătorilor de iarnă: “Decât să avem măsuri dure, nerespectate, este mai bine să avem mai multă relaxare dar cu respectare riguroasă. Asta încercăm să facem acum”.

Principalele declarații:

  • Accesul pe baza certificatului electronic Covid include acum și testarea. Mesajul cel mai important este că măsurile guvernului trebuie să fie primul pas din parteneriatul populației, din parteneriatul angajatorilor cu autoritățile. Consecințele pandemiei nu pot fi controlate mai bine decât dacă există acest parteneriat și încredere. Această deschidere din partea guvernului se datorează interesului ca viața să capete aspecte de normalitate.
  • Ne dorim ca acest trend descendent să continue cât mai mult și să nu ne întoarcem la creșterea numărului de cazuri. Sunt mulți care fac paralele cu măsurile din vară. Atunci măsurile erau luate pe un trend ascendent, acum avem trend descendent. Aceste reguli mai relaxate trebuie respectate. Decât să avem măsuri dure, nerespectate, este mai bine să avem mai multă relaxare dar cu respectare riguroasă. Asta încercăm să facem acum.
  • Ne pregătim și de noua tulpină emergentă (Omicron). În cadrul UE (cred) s-a discutat despre stimularea vaccinării cu doza a treia și despre formularul de locație al pasagerului (PLF) pe care intenționăm să-l introducem din 20 decembrie, ca măsură suplimentară pentru a depista persoanele infectate și contacții lor.
  • Faptul că avem 4 zile, 24 și 25 decembrie, 31 decembrie și 1 ianuarie, în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite, nu înseamnă că trebuie transformate în vectori de propagare a infecției. Nu ne dorim sancționarea, nu sancționarea este cheia succesului.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday