Ioana Mihăilă a precizat că pe 7 mai, comisia constituită la nivelul Ministerului Sănătății va redacta un raport mai avansat, iar datele vor fi făcute publice. Ministrul a adăugat că în acest moment nu poate preciza cât de mai mari sunt diferențele (de ordinul sutelor sau miilor): ”Aș vrea să dau niște dată atunci când avem rezultate exacte. Rezultate care apar după ce erorile de analiză sunt eliminate. Nu vreau să vin cu niște rezultate până când ele nu sunt finale”.
”Raportarea se face în sistemul alertems, unde spitalele raportează numeric, total, numărul de decese de Covid. Raportarea din coronaforms, cea care transmite datele oficiale care sunt prelucrate și preluate de Grupul de Comunicare Strategică sunt datele care sunt deja validate de către reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică și de reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică. Există diferențe legate de numărul de decese raportate între cele două baze de date, există o comise care analizează aceste diferențe”, a declarat Ioana Mihăilă.
Declarații ministrului Sănătății au avut loc după ședința de guvern de astăzi, în care Guvernul a adoptat OUG prin care medicii de familie primesc 40 de lei pentru fiecare vaccin anti-Covid administrat, față de 30 de lei cât primeau până acum.
Principalele declarații:
Reporter: Ce arată verificările de până acum? Raportăm sau nu corect morții de Covid-19?
Ioana Mihăilă: Am solicitat comisiei constituite la nivelul Ministerului Sănătății cu specialiștii INSP și unde participă inclusiv specialiști ai STS un raport preliminar, iar raportul preliminar care mi-a fost prezentat azi arată că există diferențe. Nu știm încă exact care sunt cauzele, dar există diferențe între diversele sisteme de raportare. Urmează ca în data de 7 mai, conform raportului pe care l-am primit astăzi, această comisie să redacteze o formă mai avansată, iar noi urmează să vă comunicăm rezultatele acestui raport.
Reporter: Ați declarat că există diferențe între sistemele de raportare a deceselor provocate de Covid. Ne puteți clarifica în ce constă aceste diferențe și cum pot fi rezolvate aceste probleme pentru a putea avea un sistem clar?
I.M.: În momentul acesta, raportarea se face în sistemul alertems, unde spitalele raportează numeric, total, numărul de decese de Covid. Raportarea din coronaforms, cea care transmite datele oficiale care sunt prelucrate și preluate de Grupul de Comunicare Strategică sunt datele care sunt deja validate de către reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică și de reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică. Există diferențe legate de numărul de decese raportate între cele două baze de date, există o comise care analizează aceste diferențe, există câteva chei de verificare pe care comisia le-a luat legate de raportările pe coduri de DRG din spitalele care sunt spitale Covid sau suport Covid și din datele furnizate de INSSE. Așteptăm rezultatul final pentru că nu dorim să ne lansăm în afirmații până când nu avem o certitudine.
Reporter: Ne puteți spune dacă acea comisie din minister v-a informat de când au apărut aceste diferențe cu privire la raportarea deceselor?
I.M.: Mi-a fost transmisă, odată cu întâlnirea cu reprezentanții comisiei, o evoluție a numărului de decese raportate. Diferențele au apărut din anul 2020, din prima jumătate a anului 2020, au fost foarte mici, ele au crescut atunci când și numărul de pacienți infectați a crescut. Este singura corelație pe care am văzut-o eu în acest moment, dar nu e dovedită statistic și cu bază solidă.
Reporter: Există posibilitatea să introduceți noi criterii, sau mai exact, noi obligații pentru o raportare cât mai corectă a acestor date, pe viitor, printr-un ordin sau printr-un alt tip de act normativ?
I.M.: Scopul acestei analize a variabilității deceselor raportate este tocmai acesta: de a analiza procesele, nu analizăm oamenii, pentru că erori umane există, analizăm procesele. Ca urmare a rezultatelor, vom veni cu proceduri care să îmbunătățească procesele. Sub ce formă normativă vor veni aceste proceduri, va urma să stabilim.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.