Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, a anunțat că guvernul a adoptat astăzi o ordonanță de urgență privind înființarea centrelor de vaccinare necesare în următoarea etapă de vaccinare. Prin aceeași ordonanță, executivul va deconta campania de imunizare. Ministrul a anunțat o serie de stimulente pentru personalul medical care efectuează ore suplimentare atunci când vaccinează persoane, dar și praguri de stimulare a medicilor de familie care înscriu pacienți în vederea vaccinării.

Principalele declarații ale lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății:

  • Cei care muncesc în afara programului, la centrele de vaccinare, vor primi stimulente: 90 de lei pe oră pentru medici, 45 de lei pentru asistenți și 20 de lei pentru registratori. Au fost stabilite sumele prin OUG. Dincolo de asta, avem mare nevoie de toți acești oameni care se vor înscrie pentru a vaccina populația.
  • Medicii de familie. Ne bazăm să informeze oamenii, să le stea la dispoziție pentru informații, pentru că cele mai bune informații le iei de la un medic pe care-l cunoști, nu de la un politician care vorbește la televizor. Ne bazăm pe ei să programeze pacienții pe care-i au pe listă, în vederea vaccinării, să se asigure că vin la vaccinare și să le stea la dispoziție și după. Medicii de familie vor fi plătiți suplimentar pentru o muncă suplimentară.
  • Când din lista totală de persoane eligibile pentru vaccinare sunt înscrise peste 50%, se face o plată de 50 de lei per pacient. Dacă procentul este de 60%, plata este de 60 de lei per pacient.
  • Testarea tuturor persoanelor simptomatice și care sunt definite drept contacți ai celor identificați pozitiv cu COVID-19. Dacă cineva lucrează în școală sau e elev și apare într-o anchetă epidemiologică, va fi testat. Dacă într-o clasă, un compil e confirmat pozitiv, toți colegii vor fi testați. Lucrăm la un ghid de bune practici pentru redeschiderea școlilor pe 8 februarie.
  • Livrările în următoarele trei săptămâni vor fi mișcorate și în România, în contextul în care Pfizer a anunțat că livrările în Europa vor întârzia, pentru că își extinde capacitatea de producție. Avem acum o oarecare rezervă care acum ne asigură rapelul în cazul celor vaccinați deja cu prima doză. Avem o rezervă de 100 de mii de doze.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday