”Am inițiat prin Inspecția Muncii un plan de măsuri și o campanie națională de verificare prin care vrem să ne asigurăm că munca legală este respectată. Atât angajații, cât și angajatorii trebuie să înțeleagă că munca nedeclarată sau subdeclarată nu îi ajută, ci îi păgubește”, spune ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Potrivit ministrului, în 2020, numărul contractelor de muncă plătite cu salariul minim pe economie a ajuns la aproximativ 1,3 milioane, de la 350 de mii în 2011. ”Din ianuarie până acum, numărul de noi locuri de muncă a crescut cu 120 de mii, iar dintre acestea aproape 47 de mii sunt plătite cu salariul minim (aproximativ 40%)”, a mai precizat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a anunțat, totodată, o serie de măsuri viitoare menite să reducă numărul angajaților plătiți cu salariul minim: 

  • Campanii de informare, adresate atât angajatorilor, cât și angajaților.
  • Modificări legislative: definirea muncii subdeclarate în Codul Muncii și reglementarea ei drept contravenție, amenda fiind de zece mii de lei pentru fiecare salariat identificat în această situație și simplificarea declarației de propria răspundere pe care o completează angajatul în momentul controlului.
  • Intensificarea controalelor în domeniile susceptibile de utilizare a muncii la negru. O astfel de campanie se va desfășura din data de 30 august până în 17 decembrie 2021 în construcții, panificație, protecție și pază, depozite, service-uri și spălătorii, comerț, notariat, birouri de avocatură, arhitectură.

De asemenea ministrul Muncii a anunțat că în primele șapte luni ale acestui an, Inspecția Muncii a aplicat amenzi în valoare de peste 51 de milioane de lei pentru muncă nedeclarată, a desfășurat 40 de mii de controale și a identificat peste 3.300 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată. Anul trecut, valoarea amenzilor aplicate în acest domeniu a fost de 101 milioane de lei.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday