Principalele declarații ale Ralucăi Turcan, ministrul Muncii, în urma discuției cu reprezentanții minerilor:

  • Prima măsură a fost elaborarea unei ordonanțe de urgență, publicată deja în Monitorul Oficial.
  • Azi vom aproba o hotărâre de guvern prin care vom elabora normele de aplicare pentru procedura de realizare a plăților, rezultate din ordonanța de urgență.
  • Vom aloca bani, în trei tranșe, pentru drepturile salariale restante: plata salariilor pe trei luni, plata salariilor compensatorii care intră în pensie și pentru asigurarea transportului la locul de muncă, precum și tichetele de masă. Vom acorda bani și pentru plata subvenției de căldură.
  • Am agreat cu reprezentanții ca pe 25 și 26 februarie minerii să încaseze beneficii și drepturile salariale restante, iar alt avantaj este că toată compania energetică capătă un răgaz de trei luni, în care să se reorganizeze și să prezintă un plan de funcționare pe termen lung. Vorbim de trei mii de oameni din activitatea minieră și o mie în activitatea de energie. Acum avem 70 de angajați blocați în mină. Sper ca după măsurile de astăzi, minerii să iasă la suprafață, să renunțe la protest.

Ordonanța de urgență despre care a vorbit ministrul Muncii a fost anunțată de vineri de către Ministrul Energiei, în urma unor discuții cu sindicatele care reprezintă minerii. Virgil Popescu declara în urmă cu trei zile: ”Am adoptat o ordonanță pentru plata salariilor pentru următoarele trei luni. Dorim ca minerii să iasă din subteran”.

Prim-ministrul Florin Cîțu și-a exprimat deschiderea pentru rezolvarea situației minerilor, dar a precizat că nu va permite în mandatul său ”o nouă mineriadă”.

Foto: INQUAM/George Călin

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday