Precizările lui Tudorel Toader vin după ce ieri, în cadrul unei emisiuni la România TV, a anunțat că Guvernul urmează să adopte o OUG prin care să extindă termenul contestaţiei în anulare pentru toate cazurile în care completul care a judecat a fost constituit nelegal.

,,Cred că atenția ar trebui să se îndrepte cel puțin în egală măsură și spre cei care au generat acest eveniment juridic destul de neplăcut, adică cei care nerespetând prevederile imperative ale legii au constituit altcumva completele. Am ajuns ca în patru ani completele de 5 de la Înalta Curte au fost nelegal constituite”, a spus Tudorel Toader.

Ministrul a precizat ca la minister există un draft de OUG, dar decizia o va lua premierul Viorica Dăncilă: ,,La ministerul Justiției avem un astfel de draft de OUG. Spuneam aseara într-o intervenție televizată că doamna premier va decide dacă și când poate fi adoptată o astfel de OUG. Pentru a fi adoptată, OUG va respecta normele privind transparența decizională, avizul Consiliului Legislativ, avizul CSM în funcție de care se va decide dacă și când și conținutul final al proiectului de OUG”.

Tudorel Toader a spus că în baza OUG atât cei condamnați vor putea face contestație în anulare, cât și procurorii pentru dosarele în care au fost pronunțate achitări: ,,Trebuie să asigurăm accesul cetățeanului la un proces echitabil. Înseamnă și cel trimis în judecată să fie condamnat de un judecător competent, de o instanță legal constituită. Cauzele prin urmare, dacă se ajunge la adoptarea OUG, vor fi rejudecate în complete legal constituite.

Un lucru pe care nu l-ați subliniat, eu m-am referit la toate cauzele definitive pronunțate de cele nelegal constituite și nu doar la cauzele în care cei judecați au fost condamnați. Condamnați sau achitați, procesul derulat în fața unui astfel de complet vor trebui să urmeze același regim. În opinia mea trebuie să fie preocupați și cei care au fost achitați. Cine poate face contestația în cazul acesta? Sigur, nu cel achitat ci procurorul”.

Ministrul a mai precizat că nu știe dacă sunt mai multe cauze în care s-au pronunțat achitări sau condamnări. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday