Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a susținut prima declarație de presă de la preluarea mandatului. Predoiu solicită Parlamentului să proroge prevederile privind schema de pensionare a magistraților, trecerea de la completurile de doi la cele de trei judecători.
Acesta consideră că în societatea se instalează „un sentiment de nesiguranță pentru cetățenii cinstiți și de confort pentru infractori” și cere Ministerului Public „o ripostă fermă în fața corupților, proxeneților, infractorilor”.
Referitor la legea recursului compensatoriu, Cătălin Predoiu consideră „o abrogare peste noapte, fără a pregăti planurile, ar conduce la efecte poate mai severe decât cele din prezent”.
Pe 2 decembrie, Ministerul Justiției va lansa procedura de selecție pentru funcția de procuror-general, procuror șef la DNA și la DIICOT, a mai precizat ministrul.
Privind Secția Specială, ministrul Justiției consideră că „Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a Secției Speciale, e nevoie de o dezbatere mai largă în sistemul judiciar. Secția specială va începe discuția în parlament, în anul în care urmează. Anul acesta nu se conturează nevoia modificării legislative pentru această instituție”.
Principalele declarații:
Am îndrumat ca ministerul public să abordeze structura crima organizata, traficul de droguri și de persoane, infracțiunile cu violență și la fondul silvic. Prin faptele lor, infractorii dau semne clare că nu au frică de lege. Cetățenii, mai ales copiii, femeile și bătrânii, au fost victimele unor infracțiuni grave. Presa și-a făcut datoria și a relatat.
Se instalează în societate un sentiment de nesiguranță pentru cetățenii cinstiți și de confort pentru infractori. Cer ministerului public o ripostă fermă în fața corupților, proxeneților, infractorilor. Brațul ferm al legii să fie din nou simțit de cei care și-au pus în minte să facă din România un paradis al infractorilor. În ansamblu, corpul de procurori are valoare, să o demonstreze. Ori câștigă infractorii, ori partea cinstită a societății, asta e problema fundamentală.
Știu că o altă cauză a acestor situații este starea de interimat la vârful Ministerului Public. Am început să lucrăm la procedura de desemnare a candidaților. Pe 2 decembrie, Ministerul Justiției va lansa procedura de selecție pentru funcția de procuror-general, procuror șef la DNA și la DIICOT.
Cer Parlamentului să proroge prevederile privind schema de pensionare a magistraților, trecerea de la completurile de doi la cele de trei judecători. Ministerul are o poziție comună cu cea exprimată de CSM.
Am desfășurat în săptămânile anterioare un proces de consultări cu sistemul judiciar, privind inițiative pe legile justiției. Am avut ședințe cu plenul și secțiile CSM, m-am întâlnit cu asociații, cu procurorul general și cu cel de la DNA. Ministerul Justiției va lansa consultări cu grupurile parlamentare și comisiile de justiție ale celor doua camere din Parlament.
Permisia acordată lui Liviu Dragnea a fost acordată regulamentar. Am decis, totuși, efectuarea unui control suplimentar.
Ministerul acționează pe 3 planuri în ceea ce privește recursul compensatoriu: vom susține demersul din parlament de înlocuire a sa. Al doilea plan: am angajat discuții cu CEDO, pentru a împiedica posibile sancțiuni contra țării. Al treilea plan este extinderea capacităților penitenciarelor.
O abrogare peste noapte a recursului, fără a pregăti planurile, ar conduce la efecte poate mai severe decât cele din prezent.
Nu am avut consultări cu președintele pe tema colaborării dintre parchete și Serviciile Secrete. I-am comunicat că voi demara procedurile de selecție pentru șefii parchetelor.
În legătură cu acest gen de colaborare, vă evoc un paragraf din ultimul raport MCV: „Dacă au fost derapaje în această colaborare, este rolul justiției să stabilească vinovații. Este de notorietate ca infracțiuni ca traficul de droguri, de persoane, nu mai pot fi rezolvate eficient fără bune colaborări între instituțiile statului.”
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.