Tudorel Toader a vorbit în cadrul unui interviu la Antena 3 despre relația cu Liviu Dragnea și cu Viorica Dăncilă, dar și despre posibile ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea și privind Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

Despre declarația lui Liviu Dragnea care spunea că aprecierea pe care o are față de ministrul Justiției nu poate compensa lipsa de decizie, Tudorel Toader a declarat: ,,Eu nu l-am auzit. Nu simt ca o presiune. Presiunea poate fi atmosferică, psihică. Dacă ca demnitar nu ai structura, pregătirea de a face față unor astfel de așa zise presiuni, de a îndeplini obligația legală pe care o ai independent de ce zice unul și altul înseamnă că nu ești pregătit”.

,,Faptul că m-ați văzut mai des la PSD și în perimetrul dânsului are o explicație. Eu sunt independent politic, dar fac parte de un Guvern politic. Capitolul pe Justiție nu e făcut de mine, face parte din programul de guvernare, am fost invitat la două CEX-uri, la Consiliul Național. La prima întâlnire a zis pare că vă place la noi. Eu nu am refuzat niciodată o invitație, dar nici nu m-am băgat să merg și eu”, a mai precizat ministrul.

Despre posibilele ordonanțe de urgență privind aministia, grațierea și Codul Penal și Codul de Procedură Penală, Tudorel Toader a declarat că nu este în stadiul în care poate vorbi despre ele: ,,Nu fac polemică cu nimeni. Nu răspund acestei provocări, nu răspund nimănui. Eu am făcut referire la o perioadă trecută când am elaborat. Restul sunt opțiuni de politică penală, de evoluție a sistemului judiciar. Eu am o bună colaborare cu doamna premier, afirmația cred că o înțeleg (n.r. premierul Dăncilă a declarat într-o discuție informală cu presa că nu va accepta OUG pentru amnistie decât dacă este inițiată și asumată de Ministerul Justiției).

Asta e procedura, în Guvern se duce numai ministrul, nu vine partidul. În final, să nu dau un răspuns mult prea tranșant, nu eu am venit să bat la ușa ministerului sau a alianței de guvernare. Eu mi-am construit o carieră universitară, în practică, am o garderobă de robe. Nu sunt în stadiul de a da răspunsul privind OUG”.

Despre posibile proteste ample în urma unor decizii pe care le-ar lua, Tudorel Toader a declarat: ,,Când iei o decizie nu o iei de unul singur, vorbim de un act juridic. Pe de altă parte iei măsura juridică și ești obligat să vezi oportunitate și legallitate. Eu răspundzând abrupt, nu, nu îmi este teamă că aș putea să dau foc la țară pentru că am convingerea că nu fac ceea ce nu trebuie să fac. Până acum nu am avut sentimentul ăsta de teamă că voi da foc la țară. Știu OUG 13, efectele ei, eu am venit să sting focul de după OUG, dar nu am această temere pentru că nu am făcut ceva de natură să creeze o astfel de stare de pericol”.

Tudorel Toader declara anterior că ,,amnistia rămâne ultima soluție, în cazul în care nu găsim alte modalități legislative de îndreptare a abuzurilor”.

Liviu Dragnea a susținut de mai multe ori ideea amnistiei și grațierii. Întrebat despre o eventuală OUG pe acest subiect, liderul PSD spunea: ,,Nu i-am cerut personal lui Toader, ci am cerut public să se găsească o soluție pentru a încerca să se repare toate nedreptățile din ultimii ani din România. Nu-mi permit să dau un termen”.

În Consiliul Național al PSD, care a avut loc pe 16 decembrie, Marian Oprișan s-a adresat direct premierului și ministrului Justiției, cerând deschis OUG pentru amnistie și grațiere.

Și deputatul PSD Cătălin Rădulescu spunea la începutul lunii decembrie că ,,OUG privind amnistia este întârziată din cauza unor “Bădălăi” din PSD și a lui Tudorel Toader, care trebuia să și-o asume de foarte mult timp”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday