Tudorel Toader a susținut o declarație de presă la finalul întâlnirii cu reprezentanți ai CSM și ai asociațiilor de magistrați. Ministrul Justiției a declarat că articolul care permitea judecătorilor să devină șefi de parchete va fi abrogat, iar proiectele normative ale Guvernului vor fi transmise la Consiliul Superior al Magistraturii cu cel puțin cinci zile înainte, pentru avizare.

Declarațiile ministrului Justiției:

“Am avut o discuție referitoare la OUG privind modificarea Legilor Justiției. Aș spune că dialogul a durat două ore. A fost un dialog deschis, în care s-au adus argumente și contraargumente, au fost căutate și găsite soluțiile cele mai bune.

Principalele soluții asupra cărora de comun acord am convenit se referă la următoarele: în primul rând, instituirea unui mecanism de dialog, astfel încât CSM, cel care dă avize consultative în problemele de modificare a legilor justiției, pe de o parte, vom încheia un memorandum, astfel încât fiecare proiect de act normativ propus de către Guvern, dincolo de transparența decizională, să ajungă să fie transmis la CSM cu cel puțin cinci zile înainte, pentru a putea fi analizat, dezbătut și avizat.

În dezbaterile publice s-a evocat neclaritatea OUG, în sensul că nu se înțelege foarte clar ce se înțelege prin sintagma „procuror ierarhic superior” de la Secția specială. Eu personal nu de astăzi, chiar de când am auzit discuția, am considerat că nu are un fundament, pentru că norma la care facem referire privind competențele procurorului ierarhic superior este o normă de procedură penală, ori normele de procedură penală, sigur, nu sunt norme penale.

Sunt norme de procedură, care se aplică pe viitor, de la data intrării în vigoare a legii, lege care de regulă intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitor. Prin urmare, Codul de Procedură Penală, regimul juridic pe care îl are norma din cod, ne dezleagă problema, se aplică numai pe viitor. Și apare o problemă de competență. Nu poți să mergi înapoi că nu e normă penală, dar nici nu poți să ultraactivezi în competențele fostului șef. Prin urmare, problema s-a clarificat, cei care au participat la dezbateri sper că se vor pronunța în sensul clarificării.

S-a pus problema care este vechimea pentru ca cineva să devină procuror general, că norma nu prevede în mod explicit vechimea. În opinia mea nici nu trebuia să prevadă în mod explicit o vechime, pentru că avem o normă generală la care se face trimitere, aceea de zece ani pentru a putea fi procuror general la Parchetul General.

Pentru a deveni procuror general nu îți trebuie vechime, funcția nu se măsoară după câți ani ești în Parchetul General. Ai condițiile de bază, la care se adaugă acele competențe manageriale, de conducere, reformare a sistemului. Condiția de bază nu este vechimea, este să fii procuror, la care se adaugă celelalte elemente care se iau în considerare la propunerea de numire în funcție.

Cea mai dezbătută problemă pe care eu zic că împreună cu doamna prim-ministru am convenit să o rezolvăm se referă la articolul 54 din OUG. Acela care permite astăzi unui judecător să devină procuror-șef dintre cei de la Parchetul General pe care îi numește președintele, la propunerea ministrului Justiției.

Acolo erau două teme care au fost puse în dezbaterea publică, exprimate de procurori, de judecători. Legile Justiției, așa cum le vorbim astăzi, chiar nemodificate prin OUG, permit unui judecător să treacă procuror, unui procuror să treacă judecător, în primii ani de activitate, după care se specializează și merg mai departe.

Ați văzut că am dat drumul la procedura de selecție a procurorului european din partea României. Acolo, procuror european din partea României și a oricărei țări poate fi atât un procuror, cât și un judecător. Cu faptul că la bază procurorii pot trece judecători, cu faptul că am avut această soluție în legislația noastră privind legile justiției, s-a justificat soluția de la articolul 54. Dată fiind această situație exprimată de procurori, care au fost nedumeriți la perspectiva de a le fi șef un judecător, am propus și am convenit să abrogăm complet articolul 54. Ce înseamnă? Înseamnă că se revine la reglementarea anterioară, că procurori de rang înalt pot fi doar cei care îndeplinesc condițiile legii și să îi numească președintele prin decret prezidențial. Se abrogă implicit și prevederea care mută competența de la Secția de procurori la plenul CSM.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday