Potrivit autorităților, 11.970 de persoane eligibile pentru administrarea dozei 3 s-au programat deja în platformă. Dintre acestea, 11.186 sunt pentru Pfizer și 784 pentru Moderna. Tot astăzi se vor vaccina și cadrele medicale de la “Matei Balș”.

Ministrul interimar al Sănătății spune că peste 1,1 milioane de persoane sunt eligibile pentru vaccinarea cu doza suplimentară. 

Vaccinarea cu a treia doză se va putea face doar cu vaccinuri pe bază de ARN Mesager (Pfizer și Moderna), indiferent de vaccinul folosit la primele două doze. Sunt eligibili cei pentru care au trecut șase luni de la doza a doua. Inclusiv persoanele care au primit inițial AstraZeneca, pot face a treia doză cu Pfizer sau Moderna. Cei care doresc, se pot prezenta direct la centrele de vaccinare sau se pot prezenta prin intermediul platformei naționale de programare. De asemenea, beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, cu menționarea celor trei doze efectuate.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, precizează că programarea pe platformă nu este obligatorie, dar că aceasta este recomandată pentru bunul mers al întregului proces: “Serviciul de call center a revenit la capacitatea anterioară. Toată lumea a avut suficient timp să se pregătească astfel să fim în măsură să administrăm doza trei. Procesul de vaccinare nu diferă cu nimic față de ce știm până acum. Din datele pe care eu le am, o persoană care face și doza trei va avea această doză în certificatul digital. Cele două doze sunt suficiente să ateste vaccinarea cu schemă completă. Dacă avem vaccinarea completă și istoric cu trecere prin boală, nu există o contraindicație în ceea ce privește vaccinarea cu doza trei. Cu toate acestea, doza trei nu este necesară în cazul acestor persoane.”

Cseke Attila a vorbit și despre proiectul care propune ca angajații din sistemul medical nevaccinați să fie obligați să se testeze pe cheltuiala proprie: “Proiectul de lege prevede că în cazul în care persoana respectiva nu e vaccinată și nu a trecut prin boală, ea trebuie să prezinte teste negative. 70% din medici sunt vaccinați. În cazul în care angajatul nu s-a vaccinat, nu a trecut prin boală și nu s-a testat, va fi suspendat contractul de muncă. Există prevederi și pentru sancțiuni ale șefului unității medicale”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday