Ministrul Fianțelor Publice a susținut, în această seară, o declarație de presă comună cu ministrul Fondurilor Europene și cu șeful cancelariei prim-ministrului, la Palatul Victoria. Cîțu a anunțat că Guvernul a adoptat, în primă lectură, o rectificare bugetară, în contextul în care cheltuielile bugetare pentru tot anul au trebuit să fie reevaluate, din cauza pandemiei de coronavirus. Ministrul nu a anunțat când va fi prezentat documentul oficial cu cifrele propuse.

Florin Cîțu a precizat că bugetul Ministerului Sănătății va fi suplimentat cu cel puțin un miliard de lei pentru plata concediilor medicale, dar și faptul că guvernul a suplimentat cu șapte miliarde de lei bugetul pentru cheltuielile cu șomajul tehnic și cu alte forme de ajutor.

Principalele declarații ale ministrului de Finanțe:

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice: Aș vrea să le aduc aminte românilor că s-au publicat normele pentru amânarea ratelor. Din acest moment în 45 de zile cei care doresc se pot adresa băncilor. Le cer băncilor să trateze cu celeritate cererile. O facilitate care nu trebuie uitată e cea că românii care plătesc restanțele când fac cererea pot beneficia.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/1569061726602716/

Referitor la programul de finanțare pentru IMM-uri azi au fost aprobate normele de aplicare, intrăm în linie dreaptă. Pentru capitalul de lucru se poate ajunge până la 5 milioane de lei, 90% garantat. Pentru investiții se poate ajunge până la 10 milioane de lei. Dobânzi subvenționate 100%.

Am aprobat în primă lectură rectificarea bugetară. Majoritatea fondurilor se vor duce către Sănătate și Muncă. Vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel puțin un miliard de lei.

Cheltuielile cu șomaj tehnic sau alte forme de ajutor au fost suplimentate cu cel puțin șapte miliarde de lei. Efortul bugetar este unul foarte mare momentan. Avem o creștere a cheltuielilor și o scădere a veniturilor. Multe companii au fost închise și deficitul crește semnificativ. Vrem să ne asigurăm că se primesc la timp pensiile, salariile și ajutorul de șomaj. Vom avea o concluzie privind reevaluarea cheltuielilor pe tot anul. Companiile care pot plăti astăzi ar trebui să o facă. Noi vom transmite înapoi în economie acești bani.”

Amintim că ministrul Finațelor a anunțat, astăzi, lansarea unui portal unde cetățenii care au probleme cu banca, în ceea ce privește amânarea plății creditelor. pot depune sesizări.

Ionel Dancă a precizat, în brieffing-ul de presă, că guvernul a decis să prelungească mandatele primarilor până cel târziu la data de 31 decembrie. Se reduce la jumătate numărul de semnături necesare, iar dosarele și listele de semnături vor putea fi depuse electronic.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday