Premierul a anunțat după ședința de guvern de astăzi că ministrul Alexandru Nazare a fost demis de la Ministerul de Finanțe și că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare.

După o discuție cu membrii coaliției de marți seara, acesta a informat că preferă să fie revocat și că nu-și va da demisia. Am transmis Președintelui Klaus Iohannis cererea de revocare a Ministrului Finanțelor, domnul Alexandru Nazare. Am trimis propunerea de ministru interimar, ca acela să fiu eu. Domnul Nazare a preferat să fie revocat, toți liderii coaliție au fost informați de această decizie de marți după amiază. În ceea ce privește motivele, am făcut o evaluare la 6 luni de zile, pe scurt, cele mai întârziate proiecte sunt la Ministerul Finanțelor”, a anunțat prim-ministrul.

Chiar dacă Alexandru Nazare nu s-a poziționat în mod public în favoarea unuia dintre cei doi candidați la conducerea PNL, există informații că decizia lui Florin Cîțu are legătură tocmai cu lupta internă din PNL. Totodată, încă din luna mai, au mai existat informații potrivit cărora Florin Cîțu era nemulțumit de ministrul Nazare, deoarece acesta a readus în minister mai mulți angajați apropiați de PSD și Darius Vâlcov, dar și potrivit cărora premierul i-a reproșat lui Nazare absența din spațiul public. În schimb, recent, ministrul Nazare nu a fost de acord cu alocările bugetare pe care Cîțu le are în vedere pentru primarii liberali.

În acest context, chiar ieri, actualul lider al PNL, Ludovic Orban, a declarat că din punctul său de vedere, niciun ministru liberal nu trebuie remaniat, el fiind mulțumit de activitatea acestora. Alexandru Nazare este al doilea ministru remaniat în Guvernul Cîțu, după Vlad Voiculescu, de la Sănătate. În protocolul asupra căruia s-a înțeles coaliția de guvernare după demiterea lui Voiculescu s-a stabilit ca înaintea revocării unui ministru, de acum înainte, să existe o serie de discuții și negocieri în acest sens.

“Dacă se ia o decizie, ea aparţine premierului. Prim-ministrul este singurul care poate face evaluările miniştrilor. (…) Niciun fel de remaniere nu se va face fără o discuţie cu liderii coaliţiei, iar dacă se va face o remaniere, sunt âconvinsă că se va discuta cu toţi”, a declarat senatorul Alina Gorghiu joi dimineață.

Înaintea lui Alexandru Nazare, Florin Cîțu a fost cel care a ocupat portofoliul Finanțelor, în timpul Guvernului Orban.

În 2012, Nazare a fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ungureanu, iar de atunci, a ocupat mai multe funcții, printre care și cea de europarlamentar, secretar de stat, iar între 2019-2020 a fost consilier al ministrului transporturilor, Lucian Bode.

Știrea se actualizează

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday