Ministrul Educației a declarat că primul scenariu luat în calcul pentru începerea anului școlar este acela în care cursurile se vor desfășura în mod clasic, dar cu respectarea măsurilor de protecție epidemiologică. Reluarea cursurilor online este ultimul scenariu pe care Ministerul îl are în vedere. „Nu știm când putem să ne pronunțăm asupra scenariilor, cred că trebuie să facem asta cât mai repede. Cei mai în măsură să spună cum vor fi organizate clasele sunt cei din Ministerul Sănătății”, a mai spus Monica Anisie.

Principalele declarații:

  • La minister se lucrează intens, avem întâlniri cu părinții, studenții ca să pregătim scenariile pentru noul an școlar și universitar. 
  • Avem în vedere să reluăm cursurile în mod clasic, dar cu respectarea strictă a unor măsuri. Un alt scenariu hibrid e cel în care unii elevi sau studenți vor fi în sala de clasă, iar alții acasă, prin rotație. 
  • În ultimul scenariu avem situația în care învățăm online. Asta numai și numai dacă situația epidemiologică o impune. 
  • Ministerul Sănătății ne-a transmis un ghid, un protocol sanitar. Suntem în lucru ca să definitivăm din punct de vedere educațional și sanitar măsurile pentru noul an școlar și universitar. 
  • Nu știm când putem să ne pronunțăm asupra scenariilor, cred că trebuie să facem asta cât mai repede. Autoritățile trebuie să se pregătească cu măsurile necesare.
  • Ministerul Educației a realizat caietul de sarcini pentru achiziționarea tabletelor, dar ONAC se ocupă. Data de 10 septembrie este data limită în care ele trebuie să meargă către școli. 
  • S-au propus și măsuri prin care să descentralizăm deciziile la nivel ISJ și al unităților de învățământ. S-a considerat că trebuie să dăm oportunitatea celor care ar putea să frecventeze cursurile să o facă, dacă situația epidemiologică nu va fi dificilă.
  • Cei mai în măsură să spună cum vor fi organizate clasele sunt cei din Ministerul Sănătății. Trebuie să punem pe primul plan sănătatea copiilor, a cadrelor didactice, siguranța lor e foarte importantă. 
  • E clar că atunci când vom lua o decizie vom discuta și cu ministrul Muncii ca să găsim soluții și pentru părinți. 
  • Normele de la Ministerul Sănătății vor ajuta și pentru definitivarea scenariilor privind studenții, practica, cazarea, cantinele.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday