Principalele declarații ale Ministrului de Interne, Lucian Bode:

Tema declarației de presă o reprezintă concluziile preliminare privind evenimentul din 1 martie, de la Onești, precum și măsurile dispuse până în prezent. Doresc să adresez condoleanțe familiilor.

Pentru mine, din poziția de ministru al Afacerilor Interne, dar și ca cetățean, cel mai greu de acceptat este că în urma unor intervenții nu am reușit să salvăm viețile persoanelor.

Așa cum am transmis vin astăzi cu rezultatul verificărilor preliminare. La această oră, desfășurarea evenimentelor este cunoscută, nu voi intra în alte detalii.

Cu privire la modul de implicare a conducerii IPJ Bacău, inspectorul șef și adjunctul. La comandă se afla adjuctul care s-a deplasat cu întârziere, minimizând importanța evenimentului. Cu toate că autorul a amenințat de mai multe ori, nu au fost dispuse măsuri legale. În contextul apelurile repetate la 112 ale autorului, nu s-au valorificat toate datele, nu s-a informat eșalonul superior pentru resurse multiple.

Cu privire la modul de implicare al șefului Poliției Onești și adjuctul său. A fost ignorat trecutul autorului, iar amenințările anterioare nu au fost documentate corespunzător. Nu s-au folosit datele din sursele deschise. Comunicarea cu autorul, înainte de negociator, a fost defectuosă.

Măsurile de la fața locului au fost deficitare. Nu s-a acționat corespunzător în sensul izolării soției și limitării accesului autorului la anumite informații. Conducerea Poliției Onești nu a tratat adecvat inițiativa negociatorului pentru stabilirea unei relații de încredere.

Cu privire la modul de intervenție a rezultat că forțele au avut echipament corespunzător. Principala deficiență a fost cea privind relaționarea defectuoasă dintre factorii de comandă ce a dus la lipsa coordonării acțiunilor. Nu voi tolera deficiențe în sigurața cetățeanului.

Am dispus sesizarea unității de parchet cu privire la neglijență în serviciu privind modul de intervenție. Sesizarea unității de parchet cu privire la modul de soluționare a plângerilor depuse anterior. Înlocuirea inspectorului șef Bacau și a adjcutului acestuia. Înlocuirea șefului Poliției Onești și adjuctului acestuia. Li se vor stabili alte atribuții.

Verificările continuă iar toate datele vor fi puse la dispoziția autorităților competente.

Amintim că pe 1 martie un bărbat din Onești a luat ostatici doi muncitori care lucrau în fostul său apartament, iar ulterior i-a omorât. Agresorul a fost și el împușcat de forțele de ordine. Soția sa a fost reținută pentru complicitate.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday