Ministrul Finanțelor a susținut o declarație de presă în care a detaliat rectificarea bugetară pe care urmează s-o adopte guvernul. Florin Cîțu a precizat vor fi alocate sume suplimentare către Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii. Astfel, Sănătate va primi suplimentar 3,8 miliarde de lei, iar Ministerul Muncii 8,1 miliarde de lei.

Finanțele estimează un deficit de 72 miliarde de lei pentru anul acesta, reprezentând 6,7%, ceea ce înseamnă că deficitul va crește cu 32 de miliarde de lei față de prognoza inițială.

Florin Cîțu a mai precizat că Comisia Națională de Prognoză estimează pentru 2020 o contracție de -1,9% din PIB.

Ministrul de Finanțe a anunțat că nu vor crește taxele și dobânzile în acest an, sub nicio formă.

https://www.facebook.com/mfpromania/videos/2577960292456110/

Principalele declarații:

Vom introduce în ședința din această seară prima rectificare bugetară. Pachetul de susținere a economiei, cumulat, are o valoare de aproape 3% din PIB. Coordonatele macro de la care pornim sunt că potrivit Comisiei de Prognoză economia va avea o contracție de -1,9% din PIB.

În aceste condiții, deficitul bugetului general consolidat crește la 72,5 mld. de lei. Vom vedea cum va evolua economia, acestea sunt estimări.

Pe partea de venituri, criza prin care trecem a însemnat un șoc puternic. Estimăm că vom încasa mai puțin cu 23.2 mld. de lei. După discuțiile cu Comisia Europeană estimăm că vom primi 3.8 mld. de lei, ceea ce înseamnă că veniturile vor scădea până la urmă cu 19.4 mld. de lei.

Vedem o scădere a impozitului pe profit, pe venit, din taxa pe TVA estimăm o încasări mai mici. Sunt cele mai importante elemente pe partea de venituri. Economia privată e într-o perioadă de menținere a capacității de producție, de aceea și aceste rezultate.

Cheltuielile cresc cu 12.5 mld. de lei. În primul rând, la cheltuieli de personal avem un plus de peste 55 de milioane de lei, unde avem și stimulentul de risc pentru cei implicați în lupta cu pandemia.

Vom include 3 mld. de lei în fondul de rezervă, să avem resurse în caz că avem nevoie pentru șomaj tehnic sau alte măsuri.

Ca cifre pe ministere, la Muncă se adaugă 8.1 mld. de lei, iar la Sănătate 3.8 mld. de lei. Sunt cele două ministere care primesc sume la rectificarea bugetară, pentru a sprijini economia și măsurile din Sănătate.

Este o rectificare care susține primul pachet pentru susținerea economiei. Mai avem un pachet pentru repornirea economiei, va apărea după finalizarea stării de urgență.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday