Serghei Lavrov, ministrul rus al Afacerilor Externe, a declarat într-o conferință comună cu omologul său chinez, că UE este de vină pentru “distrugerea mecanismelor construite de-a lungul anilor” și că “relațiile noastre cu China se dezvoltă mai repede decât ceea ce a mai rămas din relația cu statele europene”.

Oficialul rus a menționat și faptul că vaccinul Sputnik V întâmpină dificultăți privind aprobarea în UE, deși state precum Ungaria și Slovacia au aprobat individual și cumpărat deja vaccinul: “Dacă și când europenii vor considera că este oportun să elimine această anomalie în relațiile cu cel mai mare vecin al lor, vom fi gata să construim aceste relații pe baza egalității și a unor interese echilibrate“.

Lavrov a subliniat că Rusia s-a concentrat întotdeauna pe cooperarea cu vecinii săi. “Țara noastră este situată geografic pe vasta întindere a continentului eurasiatic. Avem lângă noi atât China, un bun vecin, cât și Uniunea Europeană. Și am fost întotdeauna interesați să ne promovăm relațiile în toate domeniile“, a mai spus el.

De asemenea, ministrul rus a mai spus că și Moscova și Beijingul sunt nemulțumite de comportamentul SUA. Am remarcat natura distructivă a intențiilor SUA, bazându-ne pe alianțele politico-militare din epoca Războiului Rece și creând noi alianțe închise în același spirit, pentru a submina arhitectura juridică internațională centrată pe ONU“.

La începutul săptămânii, Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat și el că relațiile dintre cele două entități se află “într-un punct minim”. A mai transmis că președintele american Joe Biden va lua parte la ședința Consiliului de joi, pentru a-și prezenta viziunea despre relațiile care vor fi purtate între SUA și UE, după președinția lui Donald Trump.

Legăturile dintre Bruxelles și Moscova, care erau deja tensionate în legătură cu anexarea Crimeei în 2014 și conflictul din estul Ucrainei, au scăzut la noi minime, după otrăvirea și încarcerarea opozantului lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi.

Surse alternative: Euractiv, The Moscow Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday