Ministrul Culturii, George Ivașcu, spune că Roșia Montană este protejată prin lege și că nu se poate exploata în zonă. Ministrul Culturii a făcut aceste declarații în contextul în care înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO a fost amânată, la inițiativa Guvernului Român.

„Într-adevăr, situaţia de la Roşia Montană, după cum ştiţi, statul român risca să piardă 4,4 miliarde de dolari la Curtea de Arbitraj de la Washington. Acum, pe 2 iulie, în consens, cei 21 de membri reprezentanţi ai guvernelor din UNESCO au decis că interesul României este întemeiat şi raţional şi au decis amânarea acestui lucru până când se va lămuri litigiul pe care îl are România de rezolvat la Washington”, a declarat George Ivașcu, potrivit Agerpres.

Ministrul Culturii a subliniat faptul că se poate cere oricând reintrarea pe lista UNESCO a Roșiei Montane.

„Guvernul României, după ce am avut şi întâlnirea la CSAT, a hotărât că cel mai important pentru noi este amânarea, care înseamnă că trei ani de zile, până când procesul se va finaliza, nu se întâmplă absolut nimic. Noi printr-o simplă solicitare putem oricând reintra pe lista aceasta UNESCO. Dar ce trebuie specificat în mod special este că Legea 5 din 2000, precum şi Legea 422 din 2001 au declarat acest lucru ca fiind monument istoric de importanţă naţională şi universală. Deci noi suntem protejaţi oricum de legile noastre şi nu poate exploata nimeni şi ştiţi foarte bine că pentru a obţine orice aviz de exploatare sau orice alt lucru îţi trebuie aviz de la Mediu, de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale şi categoric de la Ministerul Culturii, ceea ce cu siguranţă, nu s-ar fi obţinut. Deci iată, în acest timp, oricum nu se putea exploata, în acest timp oricum nu se putea întâmpla nimic, decât riscul major ca România să piardă 4,4 miliarde de dolari”, a spus George Ivaşcu.

Întrebat dacă fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, a cerut respingerea propunerii României, Ivașcu a răspuns afirmativ, menționând că a fost un moment destul de delicat pentru România”.

„Statul român, Guvernul României, era reprezentat în mod oficial prin secretarul de stat, care avea mandat clar de a cere acest lucru (amânarea n.r.) şi de a susţine cauza României. Într-adevăr, din păcate, putem spune că a fost un moment destul de delicat pentru România, când, iată, un om care n-avea nicio calitate oficială, pentru că este fost demnitar al statului român, deci nu reprezenta statul român, s-a erijat şi a uzurpat, să zicem, calitatea ministrului secretar de stat trimis de către Guvernul României, spunând că el reprezintă România şi interesele ei. Într-adevăr, important pentru noi acum este că ei au înţeles foarte clar, a fost consens, deci niciuna din ţări nu a fost împotrivă. Aşadar putem considera o victorie a statului român prin faptul că, repet, chiar ei au spus, este întemeiat şi raţional să ne apărăm interesele statului român. Şi interesul statului român este în acest litigiu să nu piardă 4,4 miliarde de dolari”, a spus ministrul Culturii.

George Ivașcu a ținut să amintească faptul că și alte țări au cerut amânari ale dosarelor de la UNESCO.

„S-a tot insinuat că nu există acest fel de amânare. Pot să vă spun că, iată, cred că acum doi ani de zile, Canada a susţinut acelaşi lucru, a obţinut această amânare. Chiar la sesiunea asta Franţa şi Belgia au obţinut tot amânare, pentru că e vorba de reprezentarea statului respectiv şi de interesele acelui stat. Că s-a insinuat cum că nu există această procedură de amânare”, a adăugat ministrul Culturii.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday