Oficialul a mai transmis că Rusia a trimis deja la granița cu Ucraina jumătate din trupele militare de care dispune țara. În același timp, ministrul prevede un număr imens de refugiați ucraineni care vor căuta adăpost în alte țări est-europene în cazul unei invazii din partea Rusiei. Ben Wallace a recunoscut că tensiunile dintre cele două țări se îndreaptă, “în ciuda dialogului, în direcția greșită”.

Exercițiile la care face referire Ben Wallace au fost anunțate de presa din Rusia în ianuarie, pe surse, însă data exactă la care vor avea loc nu au fost menționate. Acestea poartă denumirea de “Thunder” (Tunet), și ar viza testarea capacității nucleare cu proceduri de tragere de pe uscat, mare și din aer. În contextul tensiunilor tot mai mare cu Occidentul, unii analiști au sperat anterior că Rusia va renunța la aceste exerciții nucleare.

Mai mulți înalți oficiali din cadrul guvernului britanic au lansat avertismente cu privire la efectul unei posibile invazii a Ucrainei, Wallace sugerând că un pachet de sancțiuni împotriva Moscovei este finalizat și va fi aplicat rapid, în cazul în care trupele rusești pătrund pe teritoriul Ucrainei. 

Aprovizionarea cu energie este un domeniu vizat, la fel și instituțiile financiare. Și, de asemenea, vor viza și anumite persoane. Este important ca oamenii din acel regim sau din guvern să simtă costurile acțiunilor lor, a declarat Wallace.

Ministrul britanic a mai precizat că Marea Britanie se așteaptă la o mișcare a Rusiei prin care să creeze un pretext pentru o invazie sau alt demers militar, precum o operațiune sub steag fals, prin care responsabilitatea pentru o anumită acțiune militară este atribuită greșit. Atacurile cibernetice ar putea fi, de asemenea, un mijloc folosit de Moscova “pentru a aprinde scânteia” și, implicit, pentru a crește semnificativ șansele izbucnirii unui război. 

Potrivit oficialului, alte țări din estul Europei, precum Polonia și România, vor simți “tensiunea” unei invazii a Ucrainei: Cred că ne putem aștepta la valuri extrem de mari de refugiați. Și acest lucru în sine poate fi un element destabilizator pentru statele mici și mijlocii”.

Tot astăzi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că numărul trupelor rusești de la granița cu Ucraina este în continuă creștere:Acesta este un moment periculos pentru securitatea europeană. Numărul forțelor rusești crește, iar timpul de avertizare pentru un posibil atac scade. NATO nu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei, dar trebuie să ne pregătim pentru cel mai grav scenariu în timp ce rămânem puternic devotați unei soluții politice”.

Surse alternative: The Guardian, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday