Aflat într-o vizită în Bulgaria, alături de cancelarul Karl Nehammer, ministrul de Interne Gerhard Karner a vorbit despre necesitatea adoptării unei directive pentru reducerea numărul cererilor de azil în Austria și în Uniunea Europeană. Aceasta ar trebui să permită respingerea solicitanților de azil cu șanse reduse sau inexistente de protecție, fără a mai fi nevoie ca aceștia să treacă printr-o procedură, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de Interne din Austria, în marja vizitei celor doi oficiali austrieci în Bulgaria.

Directiva propusă provine dintr-un plan în cinci puncte pe care Gerhard Karner l-a publicat în noiembrie, în care a cerut Comisiei UE să acționeze în consecință. Încă de duminică, într-un interviu pentru o publicație din Bulgaria, Karner a cerut modalități mai simple de a putea respinge refugiații din UE. Mai exact, accentul se pune pe crearea unei noi directive de respingere pentru solicitanții de azil fără șanse reale de a li se acorda protecție – cum ar fi persoanele din India sau Tunisia, care au venit în UE prin Serbia.

Planul este respins însă de experți, care consideră că acesta reprezintă o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Reamintim că principalul motiv invocat de Austria pentru respingerea aderării României și Bulgariei la Schengen a fost numărul mare de refugiați.

Sursă: Der Standard

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday