Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susținut o declarație de presă după ce astăzi a avut loc o ședință de Guvern în care s-a adoptat proiectul de lege cu măsurile ce vor intra în vigoare după 15 mai. Ministrul a anunțat, între altele, că se ridică măsura de carantinare a orașului Țăndărei (Ialomița) și că suspendarea zborurilor din și spre Spania se prelungește până pe 14 mai.

Principalele declarații:

„Astăzi am emis ordonanța nr. 11 din 11 mai 2020 care reglează unele aspecte ce țin de continuarea unor măsuri adoptate în ordonanțele militare anterioare.

Primul punct e legat de suspendarea zborurilor către Spania și din Spania, valabilă până pe 14 mai inclusiv. Al doilea punct e legat de exceptarea de la măsurile de carantinare/izolare pentru personalul navigant, fluvial, maritim, care vine din porturi sau țări catalogate ca zone roșii sau galbene, in ipoteza în care acest personal nu prezintă simptome și se încadrează în măsurile anunțate anterior, nu e obligat să intre în izolare sau carantină. Precizez că măsura e sinonimă cu cea adoptată pentru piloți sau pentru șoferii camioanelor de marfă.

O altă decizie care aduce bucurie în Țăndărei, s-a aprobat solicitarea comitetului județean de a ridica măsura de carantinare pentru orașul Țăndărei.

Dragi români, peste câteva zile se încheie starea de urgență și vom trece în starea de alertă. Aș dori să mulțumesc fiecăruia dintre dumneavoastră pentru efortul, pentru tot ce ați făcut ca în aceste două luni să fim responsabili, prevăzători, să avem grijă de sănătate. Știu că nu a fost ușor, că ați răbdat și că ați depus eforturi pentru a vă proteja și a avea grijă de cei din jur.

Trebuie acum să transmitem un gând pios și condoleanțe celor care i-au pierdut pe cei dragi, dar să ne bucurăm că mulți români sunt azi printre noi datorită dumneavoastră. Fiecare ați fost un erou, fie că ați fost medici, în forțele de ordine, fie că ați suferit în zone de carantină sau în izolare, fie că ați lucrat în brutărie sau ați condus un autobuz de transport public ori ați trudit la locul de muncă. Fiecare sunteți un erou! Împreună am reușit ca țara să fie astăzi la un nivel epidemiologic apreciat la nivelul UE.

Urmează o perioadă grea, trebuie să o gestionăm la fel de atenți. E păcat să stricăm ceea ce am realizat în aceste două luni. Mai voiam să spun despre eroi. Eroi ați fost și bunicii și părinții care ați stat acasă!

Unii dintre dumneavoastră ați suferit nemergând la biserică sau alte locuri unde vă simțeați bine. Așadar, toate aceste eforturi trebuie să le analizăm și să decidem împreună că trebuie să fim vigilenți, extrem de responsabili pentru că acest virus nu ia pauză.

Mă bazez pe efortul fiecăruia că în continuare vom avea grijă de sănătatea celor dragi și a tuturor. Suntem cu toții ctitori la o pagină importantă din istoria României. Vă mulțumesc pentru efort, dăruire și patriotism. Dumnezeu să binecuvânteze România!”

OM 11

Amintim că Ministrul Sănătății mai declara astăzi că dacă vor apărea noi focare, după 15 mai, în acele spații se vor impune restricții. „Deplasările în afara localității trebuie să aibă un motiv întemeiat; ne gândim la o declarație verbală susținută de o dovadă”, spunea el.

Pe 4 mai președintele Iohannis anunța: „Starea de urgență nu va fi prelungită. Din 15 mai vom intra în stare de alertă. Se vor redeschide cabinetele stomatologice, muzeele, saloanele de coafură, însă în condiții speciale. Relaxarea măsurilor se va face pas cu pas, de regulă o dată la două săptămâni”.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday