Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20 (grupul celor mai mari 20 de economii ale lumii) spun că intensificarea tensiunilor comerciale și diplomatice riscă să afecteze creșterea economică mondială și fac apel pentru un mai bun dialog, conform unui draft de comunicat citat de Reuters.
Discuțiile de la sfârșitul săptămânii din Buenos Aires s-au desfășurat pe fondul unei escaladări a retoricii în conflictul comercial dintre Statele Unite și China, cele mai mari economii din lume, care până acum au aplicat taxe pe importurile reciproce în valoare de 34 de miliarde de dolari.
Președintele american Donald Trump a ridicat miza, vineri, prin amenințarea de a impune taxe pe toate exporturile chinezești în Statele Unite, de 500 de miliarde de dolari, cu excepția cazului în care Beijingul acceptă schimbări structurale majore în ceea ce privește transferurile sale tehnologice și subvențiile industriale.
Proiectul citat de Reuters, care poate fi revizuit, remarcă faptul că economia globală a fost în creștere, iar șomajul a fost la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, dar avertizează că creșterea economică a devenit mai puțin sincronizată între marile economiile, iar riscurile pe termen scurt și pe termen mediu au crescut.
„Printre acestea se numără creșterea vulnerabilităților financiare, intensificarea tensiunilor comerciale și a tensiunilor geopolitice, dezechilibrele globale, inegalitatea și ritmul structural redus de creştere, în special în unele economii avansate “, mai spune draftul de proiect.
Miniștrii au reafirmat concluziile liderilor G20, de la cel mai recent summit de la Hamburg din iulie anul trecut, când au subliniat faptul că comerțul a reprezentat un motor al creșterii globale și că acordurile comerciale multilaterale sunt importante.
“Recunoaștem necesitatea intensificării dialogului și a acțiunilor de atenuare a riscurilor și de sporire a încrederii”, spune proiectul. “Lucrăm să întărim contribuția comerțului la economiile noastre”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday