Grupul G7 a făcut, printr-un comunicat de presă comun, un apel la detensionarea relațiilor dintre cele două țări, declarându-se “profund îngrijorat” de acțiunile recente ale Rusiei “de la granița cu Ucraina și cu teritoriul anexat ilegal Crimeea”.

“Aceste ample mișcări de trupe, fără o notificare în prealabil, reprezintă o acțiune cu ton amenințător și destabilizator pentru regiune. Reafirmăm suportul nostru necondiționat pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, mai transmit miniștrii de Externe din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA.

Conflictul s-a intensificat în estul Ucrainei, în ultimele săptămâni, într-o zonă unde armata s-a luptat cu separatiștii susținuți de Rusia timp de 7 ani. 

Aceste noi tensiuni vin după o perioadă de pace. Conform Euronews, soldații ucraineni din Mayorsk au raportat o intensificare a luptelor și moartea a patru militari într-un bombardament, acum o săptămână. Președintele Ucrainei spune că 26 de soldați ucraineni au murit în estul țării anul acesta. 

De asemenea, Ucraina a acuzat Rusia de mobilizarea a mai mult de 80 de mii de trupe în apropierea graniței sale de est și în Crimeea, pe care Moscova a anexat-o în 2014. Sursele din Kiev mai spun că separatiștii pro-ruși mai au încă 28 de mii de luptători și peste două mii de consilier militari ruși și instructuri în teritoriul anexat.

Surse alternative: Euronews, France24

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday