UPDATE: Numărul persoanelor care au decedat din cauza gripei a crescut la 58, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat oficial epidemie de gripă. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă. Pintea a declarat în cadrul conferinței că sunt 54 de decese confirmate, dar ulterior au mai fost anunțate două decese, astfel că numărul a urcat la 56.

Video declarații:

Declarațiile Sorinei Pintea:

În urmă cu câteva minute am încheiat ședința comitetului de gripă. Deși aseară aveam o parte din datele pe care direcțiile de sănătate le-au transmis, acestea nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele au transmis datele de gripă diagnosticate clinic. S-a înregistrat a treia săptămână consecutivă epidemic. Se constată că vorbim de o evoluție epidemică a gripei. Au fost 54 de decese confirmate, de la începutul sezonului rece. 

Activitatea gripală a evoluat, cu extindere sporadică în zona de sud și cu focare în celelalte zone ale țării. Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever decât anul precedent, ci că s-a înregistrat un număr de decese mai mare decât anul trecut.

Gripa evoluează pe tot teritoriul țării. Din fericire, este datorată unei tulpini care are forme ușoare și medii de manifestare, tulpină inclusă în vaccin. Vaccinarea rămâne și în perioada următoare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Această circulație intensă se va menține și în februarie.

Ministerul Sănătății a comandat suplimentar 30 de mii de vaccinuri, care, începând de mâine, vor fi distribuite în țară.

S-a constatat epidemia, având a treia săptămână cu caracter epidemic. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday