Guvernul stabilește anual contingentul de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din țară, în funcție de situația pieței și a politicii privind migrația. Pentru anul 2022, Ministerul Muncii propune aducerea a încă o sută de mii de muncitori, dublu față de cota stabilită pentru anul în curs, de 50 de mii de cetățeni străini.

În nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, înaintată de Ministerul Muncii, nu se precizează câți muncitori străini sunt în acest moment în România. Statisticile arată că în 2019 numărul acestora s-a apropiat de 40 de mii, alți 27 de mii au fost admiși în 2020, iar în 2021 cota nou-veniților a fost de 50 de mii, ceea ce sugerează că, în acest moment, numărul lucrătorilor străini care muncesc legal în România a depășit deja 100 de mii.

“În perioada ianuarie-august a anului 2021 numărul total de locuri de muncă vacante era de 264.983”, se mai arată în proiectul postat în transparență decizională de Ministerul Muncii. În aceeași perioadă, peste 6.500 de firme au solicitat autorităților eliberarea de adeverințe privind forța de muncă disponibilă, adeverințe acordate lucrătorilor străini, ceea ce arată deficitul de forță de muncă din piața națională.

Nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, în transparență decizională, poate fi consultată AICI.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday