Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, a susținut o conferință de presă în care a anunțat punerea în dezbatere publică a proiectul de desființare a Secției Speciale (SIIJ). Principalele declarații:

  • Principala prevedere a proiectului de lege și scopul proiectului este desființarea SIIJ, începând cu data adoptării proiectului de lege.
  • Pentru investigarea infracțiunilor care până acum erau în competența Secției am folosit un model inspirat din modul de funcționare al Parchetului European (EPPO): un număr de 12 procurori în centru, la București, și un număr de 30 de procurori răspândiți în țară, câte 2 la fiecare parchet de Curte de Apel. În total sunt 42 de procurori care vor investiga infracțiunile care până acum intrau în competența SIIJ.
  • Acești procurorii sunt desemnați de plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Cei 12 procurori din Capitală vor fi selectați de plenul CSM din cadrul Parchetului General. Cei 30 de procurori din curțile de apel vor fi selectați și desemnați de către plenul CSM din cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel.
  • Procurorii din Parchetul General vor fi propuși plenului de către procurorul general, iar cei de la parchetele curților de apel vor fi propuși de prim-procurorii.
  • Competența este partajată între cele două nivele, respectiv procurorii de la Secția de urmărire penală și criminalistică, potrivit articolului 3 din lege, vor desfășura urmărirea penală în cadrul infracțiunilor săvârșite de către membrii CSM, de judecătorii ÎCCJ și de procurorii de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, de judecătorii de la curțile de apel, respectiv de către procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, de asemenea de judecătorii de la curțile militare de apel și procurorii de la curțile militare de apel.
  • În competența procurorilor de la curțile de apel vor fi infracțiunile săvârșite de judecătorii de la judecătorii, tribunale și tribunalele militare și de la procurorii care funcționează pe lângă aceste instanțe.
  • Procurorii anume desemnați de CSM vor avea o vechime de 15 ani, cei de la Parchetul General, respectiv 12 ani. Trebuie să aibă calificativul foarte bine la ultimele două evaluări. Dosarele existente vor fi transmise de Parchetul General la parchetele competente în 30 de zile.
  • Sunt în jur de șapte mii de dosare la SIIJ.

Proiectul de lege prezentat de ministrul Predoiu:

Proiect Lege 21.01.2022

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday