Ministerul de Interne a explicat în această după-amiază cum au reușit protestatarii AUR să treacă de jandarmi și să intre în curtea Parlamentului. Conform MAI, protestul nu a avut autorizație și “a fost asumat de un anumit grup parlamentar și de mai multe organizații civice”. Autoritățile relatează că primii protestatari s-au adunat în apropierea Parlamentului încă de la ora 07:30, iar ulterior s-au deplasat către poarta de acces din zona Parcului Izvor.

“În paralel, la intervale de timp diferite, persoane cu drept de acces, au introdus în curtea Palatului Parlamentului, prin intermediul unor autovehicule aproximativ 30 protestatari. Acești protestatari s-au adăugat altor circa 20 persoane ce fac parte din personal cu drept de acces în Palatul Parlamentului”, transmite MAI.

Precizările polițiștilor:

  • În intervalul 08:00 – 10:45, aproximativ 1.200 de persoane s-au concentrat la poarta de acces către Camera Deputaților, fără a pătrunde în curtea Palatului Parlamentului, fiind opriți de forțele de ordine.
  • Ulterior, în jurul orelor 11:15, o parte din aceștia însoțiți de anumiți parlamentari, s-au deplasat spre intrarea de la Senat. Aici au forțat porțile de acces, context în care una dintre porți a cedat (s-a rupt încuietoarea).
  • Astfel, în curtea Palatului Parlamentului au pătruns în jur de 200-300 de persoane, restul persoanelor fiind blocate în exteriorul gardului împrejmuitor de către forțele de ordine.
  • Persoanele care au pătruns în curtea Palatului Parlamentului au fost blocate pe scări și la ușile de acces în clădire. Ulterior aceste persoane au fost conduse în zona exterioară curții imobilului. În prezent, în zona scărilor au mai rămas aproximativ 15 persoane.
  • Menționăm că, în toată această perioadă, organele de ordine publică au făcut apel la calm și respectarea prevederilor legale.
  •  Nu s-a folosit forța și nu au fost reclamate violențe fizice.
  • La manifestarea publică au fost prezente, în toată perioada, aproximativ 2.000 persoane.

Foto: Inquam / Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday