Ministerul de Externe precizează că dintre cei 33 de cetățeni români înregistrați ca fiind prezenți în Afganistan, 16 persoane au solicitat asistență în vederea evacuării. Aceștia sunt angajați ai unei agenții NATO, ai unui program ONU și ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan.

Singurul cetățean român evacuat se afla deja la aeroport în momentul în care avionul a ajuns la aeroportul din Kabul. După preluarea acestuia, potrivit MAE, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță și unde va staționa în perioada următoare. Ulterior, avionul se va deplasa din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge la aeroport.

“Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă. Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex. De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor”, precizează Ministerul de Externe.

Autoritățile române transmit că se fac demersuri complexe pentru a se asigura transferul cetățenilor români către aeroport și este menținută comunicarea cu aceștia permanent.

“Celula de criză interinstituțională a efectuat demersuri pentru identificarea, validarea și contactarea unui număr de cetățeni afgani, foști colaboratori ai trupelor române pe perioada desfășurării misiunii acestora în Afganistan, respectiv studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România. În măsura în care aceștia vor putea fi contactați și vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, aceștia vor fi preluați spre evacuare cu aeronava militară românească”, mai anunță MAE.

Foto: MApN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday