MAE anunță că încă 80 de cetățeni afgani au fost evacuați cu succes din Afganistan în cursul dimineții de 5 septembrie 2021, pe cale terestră, aflându-se în siguranță pe teritoriul Pakistanului. Până în prezent au fost evacuați în total 156 de cetățeni afgani din categoriile de persoane vulnerabile menționate anterior: colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora.

Comunicatul oficial:

În continuarea informațiilor transmise în cursul zilei de 4 septembrie 202, MAE precizează că demersurile Celulei de criză interinstituționale (CCI), convocate la 13 august 2021 și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, au continuat în regim de permanență pentru identificarea celor mai bune soluții pentru evacuarea cetățenilor afgani esențiali pentru România – colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, precum și alte categorii vulnerabile: jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora.

Ca urmare a demersurilor complexe ale CCI coordonate de ministrul afacerilor externe până în prezent au fost evacuați în total 156 de cetățeni afgani din categoriile de persoane vulnerabile menționate anterior: colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora.

Astfel, în urma eforturilor CCI, încă 80 de cetățeni afgani au fost evacuați cu succes din Afganistan în cursul dimineții de 5 septembrie 2021, pe cale terestră, aflându-se în siguranță pe teritoriul Pakistanului. Cetățenii afgani evacuați în acest grup (colaboratori ai forțelor armate române, studenți cu burse în România, alte categorii vulnerabile: un profesor universitar activ în domeniul drepturilor omului, un reprezentant al poliției afgane, membrii acestora de familie) au fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad și transportați într-o locație unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

MAE informează că, potrivit procedurilor anterioare, reprezentanții Ambasadei României la Islamabad au emis vize și documente membrilor acestui grup de cetățeni afgani evacuați astăzi, asigurându-le tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez și fiind, totodată, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autoritățile pakistaneze pentru evacuarea cetățenilor afgani în condiții de siguranță.

Lista celor 156 de cetățeni afgani evacuați până acum se adaugă celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați și 7 cetățeni ai unor state aliate.

MAE folosește și acest prilej pentru a reitera mulțumirile deosebite adresate partenerilor din cadrul MAE pakistanez, în special Celulei de gestionare a crizelor, dar și celorlalte instituții și autorități pakistaneze pentru excelenta colaborare și pentru rolul avut în realizarea acestor demersuri.

MAE informează că CCI își continuă activitatea pentru identificarea celor mai practice modalități de a-i transporta în România în siguranță pe cetățenii afgani aflați pe teritoriul Pakistanului.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday