Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o precizare de presă, sâmbătă dimineață, în legătură cu acuzațiile Ungariei privind gazele din Marea Neagră. MAE declară că Ungaria utilizează ”informaţii incorecte, în contradicție cu spiritul Parteneriatului strategic”, și că ”a evitat să-și asume investițiile necesare pe teritoriul său pentru completarea coridorului BRUA”. 

MAE arată că ”Partea ungară cunoaște, fără îndoială, foarte bine evoluțiile recente privind investițiile substanțiale făcute în România pentru asigurarea infrastructurii regionale de transport al gazelor şi modul exemplar de cooperare a autorităților române cu companiile interesate de punerea în valoare a resurselor energetice de la Marea Neagră și eforturile României de a asigura în plan regional diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale. În acest sens, Legea privind derularea operațiunilor petroliere pe mare (offshore) este pe agenda prioritară a Parlamentului României și va asigura un cadru stimulativ pentru investițiile în acest domeniu.”

De asemenea, Ministerul adaugă: Reamintim părții ungare că, la sfârşitul anului trecut, entități din Ungaria au participat la procesul de rezervare a capacității de transport a gazelor naturale pentru segmentul BRUA dintre România și Ungaria. De aceea, organizarea de evenimente publice în România prin care să fie promovate idei contrare acestui spirit de cooperare este nejustificată şi inoportună.”

 Șeful FGSZ (compania maghiară de stat care transportă gazele), Kristof Terhes, a declarat miercuri că gazele din Marea Neagră vor ajunge în Ungaria, iar de acolo în Slovacia și indirect către Austria, ceea ce ar însemna că Ungaria devine de facto centru de distribuție pentru gazele din România. Oficialul maghiar a spus că România nu are industrie pentru a consuma gazele produse și asta ar însemna că trebuie să vândă Ungariei gazul. Mesajele au fost transmise chiar de la București, la o conferință de presă despre care oficialii români nu fuseseră informați. 

 

Precizarea de presă MAE aici. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday