Ministerul de externe britanic, Liz Truss, spune că sancțiunile impuse persoanelor și companiilor ruse ar putea fi ridicate “dacă Rusia se retrage din Ucraina și se angajează că nu va mai agresa pe nimeni”.

“Ceea ce știm este că Rusia a semnat mai multe acorduri pe care pur și simplu nu le respectă. Așa că trebuie să existe pârghii dure de constrângere. Acele sancțiuni ar trebui să fie oprite doar după încetarea focului și o retragere completă, dar și cu angajamente că nu vor mai exista agresiuni. Și, de asemenea, există posibilitatea de a readuce sancțiunile, dacă mai există agresiuni în viitor”, a declarat Tuss într-un interviu pentru Telegraph.

În primele zile ale războiului din Ucraina, o altă declarație a ministrului britanic de Externe a produs controverse. Pe 27 februarie, la trei zile de la începerea invaziei, doamna Truss a spus că dacă Rusia nu va fi oprită, alte state s-ar putea simți amenințate, iar conflictul ar putea degenera într-un război NATO-Rusia. Ulterior, Vladimir Putin a anunțat că pune în alertă forțele nucleare, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a precizat că declarațiile anumitor oficiali occidentali au dus la măsurile respective, nominalizând doar pe ministrul britanic de Externe.

Marea Britanie și alte națiuni occidentale folosesc sancțiuni economice pentru a paraliza economia rusă și pentru a-l pedepsi pe președintele Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei, încercând să-l preseze să abandoneze ceea ce el numește o operațiune militară specială de demilitarizare și “denazificare” a Ucrainei.

Guvernul britanic spune că până acum a impus sancțiuni unor bănci rusești cu active totale de aproape 600 miliarde de euro, precum și averilor cu valoare de peste 180 de miliarde de euro ale unor oligarhi ruși.

Truss a mai spus că Marea Britanie și Uniunea Europeană au fost aduse mai aproape de criza din Ucraina, după tensiunile de după Brexit. “Unul dintre punctele pe care le-aș sublinia despre această criză este că am lucrat foarte, foarte strâns cu Uniunea Europeană. Desigur, există unele domenii în care încă avem diferende cu UE. Dar fundamental suntem națiuni democratice, cu toții credem în libertatea și în dreptul oamenilor de a-și alege propriile guverne și suntem foarte uniți în această luptă.”.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday