Ministerul Apărării Naţionale a depus marți, 8 ianuarie, în temeiul articolului 7 din Legea nr. 554/2004, privind contenciosul administrativ, o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării.

Reamintim că ministrul Apărării, Gabriel Leș, a propus la sfârșitul anului trecut ca funcția de șef al Statului Major al Apărării să fie preluată de Dumitru Scarlat, actualmente reprezentantul militar al României la NATO și UE, însă propunerea a fost respinsă în Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Președintele Iohannis anunța, după ședința CSAT, că solicitarea ministrului Apărării a fost respinsă deoarece „nu respecta rigorile legii” și acuza PSD că „nu este capabil să gestioneze problemele mari ale țării”. Iohannis a mai precizat că s-a decis prelungirea mandatului de șef al Armatei pentru generalul Ciucă.

Ulterior, ministrul Apărării a susținut că Iohannis a încălcat legea când a prelungit mandatul șefului Armatei: Legea spune că este nevoie de propunerea ministrului, cu avizul premierului.

În solicitarea transmisă astăzi președintelui, Ministerul Apărării Naționale arată că pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului apărării naționale şi cu avizul Prim-Ministrului.

În acest caz, susține MApN, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului.

Comunicatul integral:

„Ministerul Apărării Naţionale a depus marți, 8 ianuarie, în temeiul articolului 7 din Legea nr. 554/2004, privind contenciosul administrativ, o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea Decretului nr. 1331 emis în data de 28 decembrie 2018, privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării.

În motivaţia documentului, M.Ap.N. susţine faptul că decretul încalcă dispoziţiile legale prevăzute în Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, articolul 32, alineatul 5, conform căruia „Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.

Concret, în document se arată că pentru prelungirea mandatului şefului SMAp ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului apărării naționale şi cu avizul Prim-Ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului. 

În document, a fost evidenţiat precedentul juridic, prin faptul că Preşedintele României a prelungit mandatul Şefului Statului Major General în anul 2010, prin Decretul nr. 882, având în vedere propunerea ministrului apărării naţionale şi avizul Prim-Ministrului”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday