Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunță într-un comunicat de presă că în această lună se constituie Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence – BGFP). Astfel de grupuri vor mai fi alcătuie în Bulgaria, Slovacia și Ungaria. Ministerul nu a precizat și data exactă la care încep aceste demersuri.

Concret, ministerul arată în comunicatul de presă: ”La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO, va forma BGFP pe teritoriul național, integrând, rotațional, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos. Forțele principale ale BGFP vor fi dispuse în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu unde vor executa misiuni și activități de instrucție alături de structuri ale Armatei României”.

Franța va disloca un detașament de apărare antiaeriană în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia. Grupul de luptă, explică MApN, conduce la creșterea cooperării militare a României cu Franța și la creșterea securității flancului de est al Alianței.

Amintim, posibilitatea înființări unui grup de luptă în România a fost anunțată de către Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO, după vizita sa în România pe 11 februarie. Grupul va avea în componență o mie de militari.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday