Aproximativ zece mii de persoane s-au strâns în Piața Victoriei din Capitală, pentru a protesta față de ordonanța de urgență care modifică Legile Justiției. Mii de persoane manifestează și la Cluj, Sibiu, Iași, Timișoara. Amintim că noua OUG  a fost amplu criticată și de magistrați care au protestat vineri atât la București, cât și în marile orașe. Unii magistrați au anunțat și suspendarea activității, în semn de protest.

 

Update ora 21: Manifestanții au aprins luminițele telefoanelor mobile și au cântat Imnul.

Update ora 20: Sunt aproximativ zece mii de protestatari în Piața Victoriei.

Update ora 19:40: Printre protestatarii din București se află și reprezentanți ai Opoziției, printre care și Dan Barna și Dacian Cioloș. Aceștia cer alegeri anticipate.

Update ora 19:30: Zeci de persoane au organizat un flashmob în fața catedralei Notre-Dame din Paris, pentru susținerea magistraților din Romania, conform Ziare.com.

Update ora 19:10: Sunt șapte mii de persoane în fața Guvernului.

Update ora 19:00: Numărul protestatarilor din Piața Victoriei depășește cinci mii. Pe una dintre clădirile din apropiere  a fost proiectat mesajul: „Asta este ţara noastră, nu este moşia voastră” și “Dragnea la pușcărie”.

Sunt peste trei mii de manifestanți și la Sibiu și la Cluj. 

O mie de persoane protestează și la Iași, în centrul orașului. Oamenii scandează: “Dragnea la inchisoare, nu la guvernare “Justitie, nu coruptie”, “PSD, ciuma roşie”, “Nu vă fie frică, cică Dragnea pică”, transmite Ziarul de Iași. 

Sute de persoane protestează și la Pitești, Galați sau Bacău.

Update ora 18:50: Circulația pe bulevardul Aviatorilor, pe sensul de mers către Piața Victoriei, este blocată.

Update ora 18:40: Numărul manifestanților din București depășește două mii.

Update ora 18:35: Cinci sute de persoane sunt și în Piața Victoriei din Timișoara.

Update ora 18:30: Peste trei sute de persoane sunt și în Piața Mare din Sibiu. Scandează “Anticipate!”, “Hoții” și “PSD, ciuma roșie”.

Update ora 18:20: Sute de persoane protestează și în Piața Unirii din Cluj. Oamenii își împart banderole albe pentru a și le pune la mâini: “Anunțăm declanșarea grevei cetățenești pentru Justiție! Clujul își manifestă tot sprijinul pentru greva magistraților, care a început vinerea trecută.”

Update ora 18:10: În București, oamenii scandează “Cinste lor, cinste lor, cinste magistraților”, “PSD, ciuma roșie”, “Abrogați, apoi plecați”, ”Justiție, nu corupție”, ”Nu vrem să fim conduși de hoți”.

Update 17:40: Sute de oameni se îndreaptă spre Piața Victoriei din Capitală.

Românii din Luxemburg au fost primii care au ieșit să protesteze, transmite Hotnews. Au afișat pancarte cu mesaje precum ”Stop Killing Romanian Justice”, Justice, not corruption” sau ”Convicts should be in prison, not governing Romania”.

Știrea inițială: 

Manifestațiile față de modificarea legilor Justiției sunt anunțate de la ora 18:00 la București, în Piața Victoriei.

Organizatorii protestului au preluat un mesaj transmis de Mihai Șora în descrierea evenimentului anunțat pe Facebook: ,,Oameni buni, dacă nici astăzi, după Ordonanța de Urgență, nu vedeți – adică NU VEDEȚI! – spre ce ne îndreptăm, dacă nici astăzi nu înțelegeți – NU ÎNȚELEGEȚI! – ce înseamnă și încotro ne duce subordonarea magistraților de către politicieni, înseamnă că suntem pierduți, ca nație, pentru alte câteva decenii. Noapte bună, România-Mihai ȘORA. 

Noi nu spunem noapte bună! Pentru că noi vedem și știm câtă dreptate are domnul Șora, în mesajul de mai sus. De aceea, noi ne vedem în Piața Victoriei. Ca să-i OPRIM. Și ca să putem spune, din nou, ”Bună dimineața, România!”.

Proteste sunt anunțate și la Cluj-Napoca, de la aceeași oră, în Piața Unirii. Și organizatorii din Cluj cer abrogarea ordonanței de urgență.

Manifestațiile de la Iași sunt programate să înceapă la ora 18:00. ,,Este din nou nevoie de noi TOȚI pentru a ieși să apărăm justiția. Controlul politic asupra magistraților înseamnă sfârșitul statului de drept în România. Nu avem de gând să renunțam la lupta de a apăra justiția și nici nu vrem sa fim încă o generație de sacrificiu. Te așteptăm să continuăm lupta”, se arată în descrierea evenimentului de pe Facebook.

Și la Sibiu sunt anunțate proteste, de la ora 18:00 în Piața Mare. ,,Așa cum era limpede de la bun început, așa cum am tot spus, războiul lui Dragnea cu justiția se transformă tot mai acut într-un război cu Europa. Crearea unei justiții paralele e inacceptabilă într-un stat european. Și, de asemenea, revoltătoare – și periculoasă – și specifică unui stat totalitar. Gesturile PSD sunt, tot mai mult, un risc major pentru destinul nostru european. Cine tace acum, consimte ca România să iasă din Europa”, transmit organizatorii. 

La Timișoara protestele vor avea loc în Piața Victoriei, de la aceeași oră: ,,Noua OUG pune capăt justiției independente. Acordarea unor drepturi nejustificate noului “SS” va genera un control absolut asupra magistraților. Politicienii corupți vor reintra în posesia butoanelor puterii, care-i va feri de mâna justiției și prin care se vor putea răzbuna pe adversarii politici. Autoritarismul se așterne încet, în indiferența unei majorități a concetățenilor noștri. Astăzi vor fi săltați cei care ies în stradă, mâine fiecare din voi veți risca lucrul acesta. Veniți alături de noi, să fim altfel decât niște oi!”, se arată în descrierea evenimentului de pe Facebook.

Proteste sunt anunțate și în alte orașe ale țării: 

Amintim că, pe 19 februarie Tudorel Toader a anunțat că Guvernul modifică din nou Legile Justiției, prin OUG. Potrivit documentului, șefii parchetelor nu mai pot fi delegați. Forțează astfel numirea unui nou șef DNA, în 45 de zile. Funcția va putea fi ocupată și de un judecător.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday