Săptămâna aceasta am observat atacuri cibernetice ale grupului rus de hackeri Nobelium, care au vizat agenții guvernamentale, instituții de cercetare și consultanță, dar și numeroase organizații neguvernamentale“, a transmis compania.

Microsoft nu specifică care sunt acele 24 de țări, dar menționează hackerii au vizat doar până acum aproximativ trei mii de conturi de e-mail din 150 de organizații. Cel puțin un sfert din organizațiile vizate de hackeri acționau în domenii referitoare la dezvoltare internațională, crize umanitare și drepturile omului.  Nobelium a lansat atacurile de săptămâna aceasta la scurt timp după ce a accesat un e-mail folosit de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

Microsoft spune că aceste atacuri par să fie o continuare a eforturilor grupului de hackeri de a ataca agenții guvernamentale implicate în politica externă. Totodată, menționează că va notifica toți clienții săi vizați de atac, dar spune că nu are motive să creadă că atacurile cibernetice urmăreau în mod deosebit exploatarea produselor sau serviciilor Microsoft. 

După ce au pătruns, la sfârșitul anului trecut, în sistemul companiei SolarWinds, grupul de hackerii a obținut acces la mii de agenții guvernamentale și companii. Președintele Microsoft, Brad Smith, a descris acel atac drept “cel mai mare și cel mai sofisticat atac cibernetic din istorie. Luna trecută, SUA au impus noi sancțiuni financiare Rusiei și au expulzat zece diplomați ruși, între care și membri ai serviciilor de informații, în urma ingerinței în alegerile prezidențiale de anul trecut și în urma atacului.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday