Potrivit Prefecturii, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mehedinți, a adoptat sâmbătă hotărârea privind carantinarea municipiului Drobeta Turnu Severin, împreună cu localitățile aparținătoare orașul Drobeta Turnu Severin, Schela Cladovei, Dudașu Schelei și Gura Văii, începând de luni, 11.10.2021, pentru două săptămâni.

Primarul Marius Screciu a declarat la Digi24 că: “Este o decizie grea luată de CNSU, dar era impusă de situația sanitară, având în vedere că spitalele sunt pline. Acum internăm doar pacienții care au nevoie de oxigen. Sunt 14 zile în care trebuie să respectăm măsurile, sunt zile critice. Rata de vaccinare e scăzută, undeva la 30%, este puțin. Nu s-a discutat despre prelungirea măsurilor după cele două săptămâni, vom găsi o soluție la momentul respectiv. Nunțile și botezurile nu se vor mai ține. Zona sanitară este extraordinar de delicată. Suntem obligați să ne gospodărim, nici alte județe nu mai primesc bolnavi. Rata de infectare a crescut foarte mult, pentru un județ atât de mic. Măsurile intră în vigoare de mâine noapte, de la ora 20:00. S-a ajuns într-un punct din care e dificil să ne mai întoarcem. Restricțiile privesc întreaga populație din Turnu-Severin, nu doar pe cei nevaccinați. Trebuie să răbdăm puțin, să întrerupem această infectare în masă“.

Ulterior, Prefectul Cristinel Pavel a declarat că măsura restricționării circulației îi vizează doar pe cei nevaccinați: “Măsura carantinării vizează persoanele nevaccinate. Se impun restricții de circulație la intrările și ieșirile din municipiu, se interzice organizarea de evenimente private și așa mai departe. Măsurile se impun pentru a trece peste acest val pandemic, avem o situație destul de gravă în sistemul sanitar“.

Incidența la nivelul unității administrativ teritoriale Drobeta Turnu Severin a ajuns la 9,94 la mia de locuitori, iar, potrivit autorităților locale “riscul epidemiologic este de o gravitate maximă, cu un trend de creștere a numărului de îmbolnăviri foarte rapid“.

Principalele măsuri:

  • Cursurile școlare se vor desfăşura doar în sistem online, în cazul preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, gimnazial, liceal și postliceal, inclusiv a celor cu cerințe educaționale speciale, în unitățile de învățământ preuniversitar de la nivelul zonei carantinate, cu excepția activităților de terapie pentru preșcolarii/elevii cu cerințe educaționale speciale. Tot în sistem online este permisă participarea tuturor studenților/cursanților din instituțiile de învățământ superior la activități didactice.
  • Pe toată durata carantinei este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nonalcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi/sau exteriorul clădirilor. Se permite comercializarea produselor doar în sistem „take-away” (la pachet) şi/sau catering.
  • De asemenea, este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, excepţie făcând agenţiile cu sistem loto (bilete jucate în sistem automatizat) şi loz.
  • Este interzisă organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi/sau deschise.
  • Se limitează programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 18,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.
  • Purtării măştii de protecţie este obligatorie în toate spaţiile publice deschise.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday