Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Alianța Organizațiilor Studențești (ANOSR) reacționează la proiectul de lege adoptat de Parlament, prin care Legea Educației Naționale a fost modificată astfel încăt să fie interzisă orice activitate în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen” în școli și universități, în sensul că genul este diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt aceleași întotdeauna.

Cele trei entități condamnă adoptarea proiectului, despre care spun că încalcă autonomia universitară și este disciminator. Dacă UBB reclamă faptul că proiectul este un act de intruziune politică asupra științei și arată că o teorie academică nu poate fi interzisă prin lege, ci se testează în mediul științific, reprezentanții ANOSR cer președintelui să respingă proiectul de lege, deoarece „contravine principiilor constituționale ale nediscriminării”.

Universitatea din București subliniază și ea autonomia universitară și cere factorilor de decizie să respecte acest drept „câștigat acum mai bine de 30 de ani”. UB invocă faptul că amendamentul adoptat ieri de Parlament încalcă drepturile din Constituție și din convențiile la care România ia parte, cum ar fi libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) se declară stupefiată de decizie. “Ne pronunțăm împotriva oricărui tip de intruziune politică sau ideologică asupra științei/mediului academic. Dincolo de varietatea opțiunilor ideologice, din punctul nostru de vedere problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/cursuri/cercetări/specializări universitare deja existente, o teorie academică poate deveni interzisă prin lege! Dar o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiții etice, nu altfel!” arată UBB, prin intermediul unui comunicat de presă.

ANOSR îi solicită președintelui Klaus Iohannis să respingă proiectul de lege, deoarece „contravine principiilor constituționale ale nediscriminării (…). Instituțiile europene au solicitat în repetate rânduri instituțiilor centrale ale României asumarea unor politici ferme în vederea combaterii discriminării de orice fel, discriminarea în baza identității de gen fiind un domeniu acoperit de aceste convenții și tratate. (…)

În lipsa unei dezbateri la care să participe și societatea civilă, fără consultarea directă a reprezentanților elevilor și studenților, beneficiari direcți ai acestui proces instructiv-educativ, apreciem această măsură ca fiind nejustificată. Acest amendament instigă la violență asupra anumitor categorii de elevi și studenți, negându-le dreptul constituțional la învățătură.” 

Comunicatul integral emis de Universitatea din București

Comunicatul integral emis de Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Comunicatul integral emis de Alianța Națională a Organizațiilor Studențeși din România (ANOSR)

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday