Coordonatorul campaniei de vaccinare s-a referit și la rata de acoperire vaccinală pe fiecare județ, care se prezintă astfel: București – 43,48% din populația eligibilă, Cluj – 39,95%, Sibiu – 22,65%, Brașov – 31,97,%, Timiș și Constanța, tot peste 30%. În Covasna, rata este de 17%, în Bacău 16%, iar în Giurgiu și Botoșani sub 15%.

Gheorghiță a mai anunțat că pe 31 mai și 1 iunie, va fi un maraton pentru cei de 16 și 18 ani, în toate centrele de vaccinare fixe.

Principalele declarații:

 • Pentru vaccinarea în mediul rural, am identificat soluții punctuale. Propunem conceptul ”orașul vaccinează satul” –  echipe de vaccinare din urban se vor deplasa în rural și vor efectua o dată sau de două ori pe săptămână activități de vaccinare. Fie se întâlnesc în spații puse la dispoziție de autoritatea locală, fie la cineva în curte, fie vor merge din poartă în poartă.
 • Ne dorim să reducem decalajul între rata de acoperire vaccinală între rural și urban. În perioada imediat următoare vom avea datele disponibile ale persoanelor vaccinate, după localitatea de domiciliu. Vom vedea apoi care sunt localitățile în care să ne implicăm mai puternic.
 • Menținerea încrederii în sistemul medical – sunt multe localități fără medic de familie, iar informația poate fi alterată din mai multe părți. Echipele vaccinatoare vor merge în localitățile din rural unde nu sunt centre de vaccinare funcționale. Am luat în calcul chiar transportul persoanelor către centrul de vaccinare, și se face în anumite localități.
 • Tot despre mobilitatea campaniei de vaccinare – vom organiza activități de vaccinare în zone atipice, tocmai pentru a distanța procesul vaccinării de un gest medical propriu-zis: sunt persoane care au o serie de temeri față de injecții, de doctori, de spitale. Vor fi muzee, aeroporturi, gări, stadioane, pe litoral, la munte. Vom identifica care sunt acele zone cu interacțiune crescută de persoane.
 • Vom organiza puncte de vaccinare în urban, între blocuri. Punctele de imunizare vor putea fi apoi mutate. Nu ne așteptăm să mai avem centre cu mii de vaccinați pe zi. Este nevoie de fragmentarea procesului în puncte mici.
 • Pe 31 mai și 1 iunie, va fi un maraton pentru cei de 16 și 18 ani, în toate centrele de vaccinare fixe, dar și la maratoanele care funcționează. Adolescenții vor fi însoțiți de părinți, se pot prezenta pe tot parcursul programului de lucru. La nivelul fiecărui județ va exista unul sau mai multe centre cu activitate timp de 24 de ore. Centrele vor fi aprovizionate cu cu un număr suficient de doze. Vrem să marcăm ziua copiiilor cu un gest care arată interesul pentru tineri, pentru siguranța tuturor.
 • Între 28 și 31 mai, va avea loc a doua ediție a maratonului organizat de UMF Carol Davila, la Sala Palatului și la Biblioteca Națională (35 de cabinete la Palat, respectiv 15 la Bibliotecă). Se pot prezenta persoanele care au de făcut rapelul, dar pot veni persoane și pentru zona unu. Vom aloca și doze de Johnson&Johnson.
 • Către medicii de familie se distribuie orice tip de vaccin. Vaccinarea se derulează în toate județele și în București. 48 de mii de persoane s-au vaccinat în cabinetele medicilor de familie. În mediul urban, cei mai mulți au fost în Timiș, București și Dâmbovița. În mediu rural, cei mai mulți au fost în Timiș, Călărași și Dolj.
 • În România au fost vaccinați 19.861 de cetățeni străini, de la debutul campaniei de vaccinare.
 • Săptămânal oferim rata de acoperire vaccinală pe fiecare județ: București – 43,48% din populația eligibilă, Cluj – 39,95%, Sibiu – 22,65%, Brașov – 31,97,%, Timiș și Constanța, tot peste 30%. În Covasna, rata este de 17%, în Bacău 16%, iar în Giurgiu, Botoșani și Giurgiu sub 15%.
 • Rata de acoperire vaccinală pe grupe de vârstă: 33% din categoria celor cu vârste de 60-69 de ani, 31% pe categoria 70-79 de ani și 30% pe categoria 50-59 de ani.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday