Raed Arafat a anunțat în cadrul unei declarații de presă în urma ședinței de la MAI că s-au emis mai multe ordine, între care și un ordin ce prevede măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți, studenți și elevi în sprijinul personalului medical din spitale și servicii de urgență.

„De mâine rezidenții de la medicină de urgență, boli infecțioase se vor prezenta la centrele de îndrumare pentru includerea în secțiile și gărzile în specialitatea lor. Vor practica exact domeniul pentru care se specializează. Cei în medicină internă și de familie întrerup stagiile și se vor prezenta la DSP pentru repartizare la ambulanță, primiri urgență și secții de spital. Rezidenții din alte centre decât cele de îndrumare se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat pentru repartizare. Rezidenții din alte specialități vor fi luați în evidență pentru a fi repartizați. În localitățile cu mai multe spitale se ține cont de nevoile fiecărei unități”, a declarat Arafat.

Acesta a mai spus că programul de pregătire pentru medicină de urgență va fi suspendat, iar la nivelul fiecărui centru universitar vor fi recrutați studenți începând cu anul 4 pentru voluntariat în camerele de gardă. Recrutări similare se vor face în fiecare județ cu postiliceale începând cu elevi din anul II, iar comitetele județene vor asigura cazarea și hrana pentru studenți.

Raed Arafat a mai anunțat că Institutul Național de Sănătate Publică e responsabil pentru raportarea integrată privind noul tip de coronavirus, iar analizele, investigațiile și numărul de teste vor fi centralizate de INSP și raportate Ministerului Sănătății și MAI.

„Totodată, este de menționat că s-au instalat 162 de corturi pentru triaj medical. Asfel de corturi mai sunt și în fața unor spitale pentru gestionarea fluxurilor. În același timp, MAPN prin un ordin emis astăzi împreună cu Ana Aslan vor îndreprinde măsurile pentru instalarea spitalului ROL2 al Armatei Române pentru a pregăti o unitate sanitară pentru tratarea celor cu forme ușoare sau intermediare”, a mai completat acesta.

Arafat a mai anunțat că în următoarea perioadă se vor emite și alte ordine pentru organizarea și pregătirea județelor pentru a face față: „Singura rugăminte e ca populația să asculte recomadările, să evite prezentarea la urgențe pentru viroză sau tuse și să ia legătura cu medicii de familie”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday