Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) a luat mai multe decizii pentru prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus, pe lângă închiderea școlilor și grădinițelor până pe 22 martie.

Transportul rutier de persoane în trafic internațional spre și dinspre Italia este suspendat până la sfârșitul lunii martie.

Astfel, unitățile de alimentare publică (supermarketurile) trebuie să ia măsuri de dezinsecție (coșuri de cumpărături, butoane lift, etc) precum și evitarea aglomerației în zonele caselor de marcat. Totodată, furnizorii publici și privați de transport de persoane sunt obligați să dezinfecteze mașinile (barele, ușile), iar toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura materiale pentru igienă personală.

„Supermarketurile, magazinele au obligația de a dezinfecta des cărucioare, suprafețe, clanțe și de a lua măsuri pentru evitarea aglomerației, mai ales la casele de marcat”, a mai spus Vela

Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica cetățenilor români că vor intra în carantină sau auto-izolare și vor completa o declarație la îmbarcarea în autobuz.

Ministrul de Interne a menționat că se vor transmite circulare către toate instituțiile cu privire la posibilitatea desfășurării muncii la domiciliu.

Principalele măsuri au fost anunțate de ministrul de Interne Marcel Vela, într-o conferință de presă la care a participat și premierul Ludovic Orban:

https://www.facebook.com/ministeruldeinterne/videos/810640642789736/?q=ministerul%20de%20interne&epa=SEARCH_BOX

„Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat hotărârea nr. 6 pentru măsuri suplimentare.

Așadar, art. 1: se aprobă suspendarea cursurilor în toate unitățile preuniversitare până în data de 22 martie cu posibilitatea de prelungire, din 11 martie.

Art.2: Se aprobă suspendarea transporturilor regulate de persoane pentru toate cursele Italia-România din 10.03 până pe 21.03, ora 12.

Art. 3: Operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica cetățenilor români că vor intra în carantină sau auto-izolare și vor completa o declarație la îmbarcarea în autobuz. Se aprobă suspendarea sau interzicerea introducerii de către transporturile feroviare de noi trenuri din 12 până pe 31 martie.

Operatorii feroviari au obligația de a distribui materiale tipărite care să aducă la cunoștința cetățenilor că vor intra în carantină sau auto-izolare. Cetățenii străini nu vor putea trece frontiera dacă vin din Italia.

Art.5: Se aprobă suspendarea stagiilor în spitale până pe 31 martie pentru cursanții școlilor postliceale.

Art.6: Pentru unitățile de alimentare publica, ca supermarketurile, trebuie să ia măsuri de dezinsecție (coșuri de cumpărături, butoane lift etc) precum și evitarea aglomerației în zonele caselor de marcat. Măsura se va implementa în termen de 48 de ore de la adoptarea prezentei hotărâri.

Art 7: Adunările sub 200 de persoane se aprobă fără aviz DSP.

Art. 8 Furnizorii publici și privați de transport de persoane sunt obligați să efectueze dezinfectarea spațiului- de exemplu, a barelor, ușilor.

Art 9: Toate instituțiile publice și private au obligația de a asigura materiale pentru igienă personală.

Art. 10: Se vor transmite circulare în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte dintre angajați.

Art. 11: Am aprobat și modelul declarației pe proprie răspundere. Vreau să precizez că hotărârea a fost votată cu unanimitate de voturi”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday