Potrivit Reuters care citează un martor, cel puțin șapte autobuze care transportau luptătorii ucraineni din Azovstal au fost escortate marți de forțele armate ruse.

CNN relatează că, potrivit agenției ruse RIA Novosti, autobuzele care “se presupune că aveau soldați predați de la uzina Azovstal, însoțiți de vehicule blindate, s-au deplasat către ieșirea din Mariupol“, adăugând că nu au fost trase focuri de armă către uzină timp de câteva ore, înainte de plecarea coloanei de mașini.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul maior Igor Konașenkov, a declarat că 265 de soldați, dintre care 51 grav răniți, s-au predat de la Azovstal și au fost evacuați luni noaptea, iar toți cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale au fost trimiși pentru tratament la spitalul Novoazovsk din Republica Populară Donețk.

Oficialii ucraineni nu au făcut până la această oră precizări despre o nouă evacuare a soldaților din oțelăria Azovstal.

Reamintim că noaptea trecută, Statul Major Ucrainean a anunțat că a ordonat Garnizoanei Mariupol staționate la Azovstal “să salveze viețile soldaților“. Cel puțin zece autobuze care au transportat soldați ucraineni au fost surprinse părăsind fabrica, însă nu s-a putut stabili exact câte persoane se aflau la bordul acestora. Anterior s-a estimat că aproximativ 600 de soldați se află în interiorul fabricii, o parte a lor fiind răniți.

Potrivit agenției de știri ruse Interfax, Moscova a cerut Curții Supreme să desemneze Regimentul Azov drept organizație teroristă. Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să precizeze dacă soldații de la Azovstal care se află acum în custodia Rusiei vor fi tratați ca prizonieri de război sau judecați drept criminali de război.

Surse alternative: Reuters, CNN.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday