Potrivit unui comunicat transmis de Minister astăzi, Rusia este “gata în orice moment” să anunțe o “pauză umanitară” pentru evacuarea civililor. Încetarea focului ar urma să înceapă odată cu “ridicarea steagurilor albe” de către forțele Ucrainei “de-a lungul întregului perimetru sau în anumite zone din jurul uzinei Azovstal”.

Dacă se vor observa astfel de semne în orice parte a uzinei metalurgice Azovstal, Forțele Armate ale Rusiei (…) vor opri imediat orice ostilități și vor oferi o evacuare sigură”, mai precizează autoritățile ruse, care au adăugat că civilii vor fi escortați fie în teritoriile controlate de Ucraina, fie în Rusia, în funcție de preferința celor evacuați.

Ministerul a garantat, totodată, că soldații ucraineni care se predau vor fi lăsați în viață și a încheiat prin a informa că “această declarație va fi comunicată continuu formațiunilor ucrainene de la Azovstal pe toate canalele de radio la fiecare 30 de minute”.

Cu o zi în urmă, Rusia a anunțat că obținuse controlul deplin asupra orașului strategic din estul Ucrainei, cu excepția uriașei sale zone industriale Azovstal. Președintele Vladimir Putin a ordonat încercuirea completă a uzinei de oțel, unde se estimează că sute de civili se adăpostesc cu trupele ucrainene.

Surse: The Guardian, AFP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday