Crucișătoarele cu rachete ghidate USS Antietam și USS Chancellorsville efectuează un “tranzit de rutină în strâmtoarea Taiwan”, a anunțat Flota a 7-a Americană într-un comunicat.

Tranzitul navelor prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite față de o regiune Indo-Pacifică liberă și deschisă”, mai scrie în comunicat. “Armata Statelor Unite zboară, navighează și operează oriunde permite legea internațională.”

Ca răspuns la anunțul forțelor americane, armata chineză spune că monitorizează navele, menținând o stare de alertă maximă și fiind gata să învingă orice provocări. Este prima operațiune de acest gen de la intensificarea tensiunilor dintre SUA și China pe fondul vizitei în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, la începutul lunii august.

Navele de război americane și, uneori, cele ale aliaților, cum ar fi Marea Britanie și Canada, au traversat în mod obișnuit strâmtoarea în ultimii ani, atrăgând furia Beijingului. China, care revendică Taiwanul drept propriul său teritoriu, a lansat exerciții militare în apropierea insulei după vizita lui Pelosi.

Operațiunile marinei americane în strâmtoarea Taiwan durează de obicei între opt și 12 ore și sunt monitorizate îndeaproape de armata chineză. Strâmtoarea a fost o sursă frecventă de tensiune militară de când guvernul învins al Republicii Chineze a fugit în Taiwan în 1949, după ce a pierdut un război civil cu comuniștii care au înființat Republica Populară Chineză.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday